Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Τον Οκτώβριο του 1980 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη. Την ίδια ημέρα, το 1945, είχε ιδρυθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Παρόλα αυτά σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace περισσότεροι από 850 εκ. άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο. - 2 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών. - 40 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την άλλη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί αυτή τη στιγμή 300 εκ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι, 100 εκ. περισσότεροι από το 1995. - Μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης κλπ.) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως. Το 1998, το αντίστοιχό ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%. Η διάδοση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προάσπισης της ατομικής υγείας, καθώς και βασικό συντελεστή προαγωγής της Δημόσιας Υγείας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει πλέον ευρεία ευαισθητοποίηση προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της πληροφόρησης και της ενίσχυσης της κατανάλωσης υγιεινών τροφίμων. Όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν στρατηγικές και προγραμματισμένες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Με τις πολιτικές αυτές, σε πολλές χώρες έχουν επιτευχθεί ορισμένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τόσο στα πρότυπα διατροφής όσο και στη βελτίωση της υγείας του γενικού πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα ο περιορισμός της συχνότητας και της θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης στον τομέα της διατροφής.
Ωστόσο, στη χώρα μας η κατανάλωση λιπιδίων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα αλλά υπάρχει και αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφίμων και ορισμένα στοιχεία της διατροφικής παράδοσης, εφόσον και αυτά μπορέσουν να αξιοποιηθούν. Η κατανάλωση ζωικών λιπών άρχισε να αυξάνεται από τη δεκαετία του ‘80, χωρίς ωστόσο να υποκαταστήσει την κατανάλωση φυτικής προέλευσης ελαίων και κυρίως ελαιόλαδου, που παραμένει υψηλή. Υπερδιπλασιάστηκε η κατανάλωση ζάχαρης.
Οι εξελίξεις αυτές διαφοροποίησαν σημαντικά το προφίλ της ελληνικής διατροφής σε σχέση με την παραδοσιακή εικόνα που χαρακτήριζε τη χώρα. Η μέση κατανάλωση κρεάτων και γαλακτοκομικών τείνει σταδιακά να προσεγγίσει τα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η θερμιδική σημασία των λιπών, ελαίων και της ζάχαρης βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα, μολονότι πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής αφορά το ελαιόλαδο. Παράλληλα όμως, η χώρα διατηρεί την υψηλότερη κατά κεφαλή κατανάλωση φρούτων, οσπρίων και λαχανικών, και μια από τις υψηλότερες σε δημητριακά. Στον τομέα της προώθησης υγιεινών προτύπων διατροφής, τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα μας αφορούν κύρια την αγωγή υγείας στα παιδιά και τη λήψη μέτρων για τα σχολεία.
Στο επίπεδο του γενικού πληθυσμού, οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί αναφέρονται κυρίως στην προώθηση του ελαιόλαδου αντί των ζωικών λιπών και κατά περιόδους στην προώθηση της κατανάλωσης φρούτων ή άλλων ομάδων τροφίμων. Συχνά, οι πρωτοβουλίες αυτές προωθούνται από φορείς του ιδιωτικού τομέα. Στο νομοθετικό επίπεδο, έχουν θεσπισθεί μέτρα που αναφέρονται στο φρέσκο γάλα, το ψωμί κ.λπ.
Αποτελεί λοιπόν επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη και διάδοση βέλτιστων πρακτικών για την προώθηση της υγείας, της υγιεινής διατροφής και της φυσικής άσκησης στα παιδιά και στους νέους. Επίσης την εύκολη πρόσβαση στην υγιεινή διατροφή και την ενθάρρυνση της σωματικής άσκησης. Καθώς και τη λήψη μέτρων για την προώθηση της έρευνας στο πεδίο της διατροφής, ώστε να αυξηθούν οι γνώσεις σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες των διατροφικών επιλογών σε σχέση με την υγεία.
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018
PROPOLERBE ΦΥΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΛΗ
Συμπλήρωμα διατροφής plopolerbe χωρίς συντηρητικά που περιέχει : σιρόπι με μέλι, πρόπολη, βαλσάμικο και βότανα. Ανήκει στην ολοκληρωμένη σειρά φυσικών συμπληρωμάτων propolis victor philippe που είναι φτιαγμένα με βάση την πρόπoλη, το μέλι και διάφορα βότανα που βοηθούν προληπτικά πολλές παθήσεις του αναπνευστικού. Χαρίζουν φυσική ευεξία και αναζωγόννηση στο αναπνευστικό σύστημα. Άλλωστε η πρόπολη είναι γνωστή από την αρχαιότητα για την αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριακή, αντμυκητιακή και επουλωτική της δράση. Διεγείρει την κινητικότητα των μακροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού και καταστέλλει κάποια ένζυμα, τα οποία επιτρέπουν σε μια φλεγμονή να αναπτυχθεί. To plopolerbe μπορείτε να το λαμβάνετε σκέτο 3 φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα ή να φτιάξετε ένα ωραιότατο φυτικό τσάϊ με 2 κουταλιές της σούπας propolerbe, αραιωμένες με ζεστό νερό 1-2 φορές την ημέρα.
Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018
ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΦΑΚΕΣ
Οι κόκκινες βιολογικές φακές δεν είναι φάβα αλλά ξεφλουδισμένες φακές (μπεζ-κιτρινωπές απέξω, κόκκινες από μέσα). Eίναι γνωστή και με την ονομασία «φακή της Αιγύπτου». Η γεύση της είναι απαλότερη από αυτήν της κοινής φακής, είναι πιο γλυκιά και έχει επίγευση ξηρών καρπών. Είναι όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία, πλούσια σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, και βιταμίνες Β. Μία μερίδα κόκκινης φακής, δηλαδή περίπου όσο ένα φλιτζάνι του τσαγιού, περιέχει πάνω από το μισό του ημερήσιου απαιτούμενου σιδήρου ενός ατόμου. Είναι πολύ πιο εύπεπτη και ελαφριά ακόμα και γι΄αυτούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα όσπρια! Σήμερα τις μαγειρεύουμε κατά μια κλασσική Ινδική συνταγή. Θα χρειαστούμε: 1 ποτήρι φακές κόκκινες bio - 2 ποτήρια νερό - 4 κουταλιές ελαιόλαδο bio - 1 κρεμμύδι bio - 4 σκελίδες σκόρδο1 κομμάτι ginger περίπου ένα εκατοστό - 3 αποξηραμένες καυτερές κόκκινες πιπερίτσες - 3 ώριμες ντομάτες BIO - 1/2 κουταλάκι σπόρους κύμινου - 1/2 κουταλάκι μαύρους σπόρους μουστάρδα - 1/2 γλυκιά πάπρικα σε σκόνη - 1 κουταλάκι κουρκουμά - αλάτι Ιμαλαϊων ανάλογα με τα γούστα - φρεσκοτριμμένο πιπέρι ανάλογα με τα γούστα - ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ginger. Ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά εκτός το αλάτι και το πιπέρι. Βάζουμε τις ντομάτες από το blender με τη φλούδα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά για ένα λεπτό. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά μέσα στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι. Ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, τις φακές και το νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο. Καλή σας όρεξη με ένα θρεπτικό γεύμα νόστιμο και πολύ υγιεινό!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)