Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΓΑΛΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ

Τα φουντούκια (και το κέλυφος τους) περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες όπως ταννίνες, φαινολικά οξέα, φλαβονοειδείς ενώσεις και βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό διαλυτό σε λιπαρά, που απαιτείται για τη διατήρηση της ακεραιότητας της κυτταρικής μεμβράνης των βλεννογόνων μεμβρανών και του δέρματος προστατεύοντας από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
Είναι πλούσια σε μονο-ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως είναι το ελαϊκό, καθώς και σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως είναι το λινελαϊκό οξύ που είναι χρήσιμα για την υγεία της καρδιάς.
Περιέχουν φυλλικό οξύ το οποίο είναι μια σημαντική βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών Β, που βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας και συμβάλλει στην πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα των εμβρύων. Περιέχουν και άλλες σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη, παντοθενικό οξύ και πυριδοξίνη (βιταμίνη Β-6). Περιέχουν επίσης, πολλά χρήσιμα μέταλλα, όπως μαγγάνιο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Ο χαλκός και το μαγγάνιο είναι σημαντικοί συν-παράγοντες του αντι-οξειδωτικού ένζυμου, δισμουτάση του υπεροξειδίου. Ο σίδηρος βοηθά στην πρόληψη της μικροκυτταρικής αναιμίας. Το μαγνήσιο και ο φώσφορος είναι σημαντικά συστατικά για τον μεταβολισμό των οστών.
Τέλος είναι πλούσια σε διαιτητικές φυτικές ίνες, που όπως έχει φανεί, μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη πολλών χρονίων νοσημάτων (καρδιαγγειακά, καρκίνος του παχέος εντέρου κ.λπ.).
Ο φλοιός των τρυφερών βλαστών περιέχει στυπτικά, ρετσίνι, οξέα και χρωστικά φλαβονικά.
Τα φύλλα περιέχουν φλαβονόλες (ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες) και μικρές ποσότητες βιταμίνης C.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου