Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018
ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΦΑΚΕΣ
Οι κόκκινες βιολογικές φακές δεν είναι φάβα αλλά ξεφλουδισμένες φακές (μπεζ-κιτρινωπές απέξω, κόκκινες από μέσα). Eίναι γνωστή και με την ονομασία «φακή της Αιγύπτου». Η γεύση της είναι απαλότερη από αυτήν της κοινής φακής, είναι πιο γλυκιά και έχει επίγευση ξηρών καρπών. Είναι όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία, πλούσια σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, και βιταμίνες Β. Μία μερίδα κόκκινης φακής, δηλαδή περίπου όσο ένα φλιτζάνι του τσαγιού, περιέχει πάνω από το μισό του ημερήσιου απαιτούμενου σιδήρου ενός ατόμου. Είναι πολύ πιο εύπεπτη και ελαφριά ακόμα και γι΄αυτούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα όσπρια! Σήμερα τις μαγειρεύουμε κατά μια κλασσική Ινδική συνταγή. Θα χρειαστούμε: 1 ποτήρι φακές κόκκινες bio - 2 ποτήρια νερό - 4 κουταλιές ελαιόλαδο bio - 1 κρεμμύδι bio - 4 σκελίδες σκόρδο1 κομμάτι ginger περίπου ένα εκατοστό - 3 αποξηραμένες καυτερές κόκκινες πιπερίτσες - 3 ώριμες ντομάτες BIO - 1/2 κουταλάκι σπόρους κύμινου - 1/2 κουταλάκι μαύρους σπόρους μουστάρδα - 1/2 γλυκιά πάπρικα σε σκόνη - 1 κουταλάκι κουρκουμά - αλάτι Ιμαλαϊων ανάλογα με τα γούστα - φρεσκοτριμμένο πιπέρι ανάλογα με τα γούστα - ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ginger. Ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά εκτός το αλάτι και το πιπέρι. Βάζουμε τις ντομάτες από το blender με τη φλούδα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά για ένα λεπτό. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά μέσα στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι. Ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, τις φακές και το νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο. Καλή σας όρεξη με ένα θρεπτικό γεύμα νόστιμο και πολύ υγιεινό!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου