Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Συνταγή: Σάλτσα με ταχίνι και γιαούρτι

Μια πολύ ξεχωριστή σάλτσα, που δίνει ιδιαίτερη γεύση σε όποιο πιάτο συνοδεύσει.
Με το γιαούρτι, πάει πολύ σε ψητό κοτόπουλο ή αρνάκι, αλλά και ψάρι.
Δοκιμάστε τη και χωρίς γιαούρτι, σε πράσινες σαλάτες, μελιτζάνες, μπρόκολο, ή άλλα λαχανικά ψημένα στον ατμό.


Υλικά

•      100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (2 κουτ. σούπας γεμάτες)
•      200 γρ. ταχίνι (απλό ή ολικής)
•      4 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
•      150 γρ. νερό
•      5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•      3 - 4 σκελίδες σκόρδο λυωμένες
•      μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
•      ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
•      ½ κουτ. γλυκού πάπρικα
•      1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι

Εκτέλεση
Βάζουμε το σκόρδο λιωμένο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν αραιή κρέμα.

Διαφορετικά, βάζουμε σ᾿ ένα μπολ το λυωμένο σκόρδο με το αλάτι, το κύμινο και την πάπρικα και τ᾿ ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια πάστα.

Έπειτα προσθέτουμε το ταχίνι και το νερό, χτυπώντας τα με τον αυγοδάρτη.
Μετά ρίχνουμε το λάδι και όταν απορροφηθεί, ρίχνουμε λίγο - λίγο το λεμόνι, συνεχίζοντας να χτυπάμε τη σάλτσα και τέλος ρίχνουμε και το γιαούρτι.
Αν θέλουμε σε αυτή τη φάση, προσθέτουμε και το μαϊντανό.

Πριν τη χρησιμοποιήσουμε τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον, για να «δέσουν» τα υλικά και τη διατηρήσουμε σε μπολ σκεπασμένο, ή με μεμβράνη, για περίπου μια εβδομάδα.
  

Πηγή: Τα Φαγητά της Γιαγιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου