Το γάλα της σόγιας αναδεικνύεται καθημερινά ως το καλύτερο
στοιχείο για την καθημερινή – ορθή διατροφή των αθλητών και όλων όσων επιθυμούν
να διατηρούν ένα υγιές σώμα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών ερευνών η πρωτεΐνη που περιέχεται στην σόγια μπορεί να επηρεάσει την αθλητική απόδοση μέσα από την προμήθεια του οργανισμού με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, αλλά και με την ενίσχυση του οργανισμού με τις πολύτιμες ισοφλαβόνες που βελτιώνουν την δύναμη μέσα από την παραγωγή νέου μυϊκού ιστού .
Τα συστατικά της σόγιας παρουσιάζουν έναν εντυπωσιακό πλούτο θρεπτικών ουσιών καθώς περιέχουν ένα μοναδικό συνδυασμό πρωτεϊνών, ωφέλιμων λιπαρών, χαμηλών υδατανθράκων και φυτικών ινών
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών ερευνών η πρωτεΐνη που περιέχεται στην σόγια μπορεί να επηρεάσει την αθλητική απόδοση μέσα από την προμήθεια του οργανισμού με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, αλλά και με την ενίσχυση του οργανισμού με τις πολύτιμες ισοφλαβόνες που βελτιώνουν την δύναμη μέσα από την παραγωγή νέου μυϊκού ιστού .
Τα συστατικά της σόγιας παρουσιάζουν έναν εντυπωσιακό πλούτο θρεπτικών ουσιών καθώς περιέχουν ένα μοναδικό συνδυασμό πρωτεϊνών, ωφέλιμων λιπαρών, χαμηλών υδατανθράκων και φυτικών ινών
Η σόγια παρά το ότι είναι τρόφιμο φυτικής προέλευσης έχει τη
μοναδική ιδιότητα να είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου (2 φορές περισσότερο
από το γάλα) και σιδήρου (το γάλα είναι εξαιρετικά φτωχό σε σίδηρο) και άλλων
πολύτιμων ανόργανων στοιχείων και βιταμινών. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για
φυσιολογικές λειτουργίες που σχετίζονται με την ρύθμιση της διόδου ιόντων
διαμέσου των κυτταρικών μεμβρανών, συντελώντας έτσι ταυτόχρονα, στη μετάδοση
των νευρικών ερεθισμάτων, στη διατήρηση του αίματος στα φυσιολογικά επίπεδα,
στη σύσπαση των μυών, στην πήξη του αίματος και στην παραγωγή ορμονών. Είναι
φανερό λοιπόν ότι το ασβέστιο παίζει καθοριστικό ρόλο για τη σωστή λειτουργία
του οργανισμού και γι’αυτό θα πρέπει να προσλαμβάνεται καθημερινά στις
απαραίτητες ποσότητες. Με τα πολύτιμα συστατικά που περιέχει, δεν είναι τυχαία
τα ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν τη σημασία της σόγιας τόσο για την
αποτελεσματική αύξηση του μυϊκού ιστού μέσα από τα κατάλληλα προπονητικά
ερεθίσματα (2) όσο και για την φυσική αντιοξειδωτική της δράση που βοηθά την
γρηγορότερη αποκατάσταση του οργανισμού μετά την προπόνηση.
Οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες που περιέχονται στην σόγια, όπως
είναι οι ισοφλαβόνες και άλλα αντιοξειδωτικά ένζυμα, μπορούν να περιορίσουν
ουσιαστικά την καταστροφή των μυϊκών ινών και την συνεπακόλουθη κόπωση που
προκαλείται από την προπονητική διαδικασία (3).
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως με την καθημερινή λήψη σόγιας, ο οργανισμός του αθλητή και κάθε ανθρώπου που γυμνάζεται συστηματικά, μειώνει την φλεγμονή που προκαλείται από την μυϊκή προσπάθεια,
προωθεί την μυϊκή αποκατάσταση και την προστασία του μυϊκού ιστού, ενώ ενισχύει ουσιαστικά την αθλητική απόδοση.
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως με την καθημερινή λήψη σόγιας, ο οργανισμός του αθλητή και κάθε ανθρώπου που γυμνάζεται συστηματικά, μειώνει την φλεγμονή που προκαλείται από την μυϊκή προσπάθεια,
προωθεί την μυϊκή αποκατάσταση και την προστασία του μυϊκού ιστού, ενώ ενισχύει ουσιαστικά την αθλητική απόδοση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου