Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018
ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΝΗΣΤΕΙΑ
H Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας κατά την οποία πολλοί άνθρωποι αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές τους συνήθειες. Έχει σίγουρα μεγάλη θρησκευτική αξία αλλά παράλληλα είναι ευεργετική για την υγεία μας όταν γίνεται με το σωστό τρόπο. Κύριο χαρακτηριστικό της νηστείας είναι η αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Αποτελεί έτσι μια πολύ καλή ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού. Αποφεύγοντας την κατανάλωση των προϊόντων αυτών μειώνεται δραστικά η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών με επακόλουθη μείωση των επίπεδων των λιπιδίων στο αίμα δηλαδή της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Παράλληλα με τη μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων ζωικών λιπών κατά την περίοδο της νηστείας αυξάνεται η πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Πηγές αυτού του είδους λιπαρών οξέων αποτελούν το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το ταχίνι και ο χαλβάς. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Επίσης κατά την περίοδο της νηστείας παρατηρείται αυξημένη διατροφική πρόσληψη φυτικών ινών με τη μορφή των φρούτων, των λαχανικών και των οσπρίων. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργικότητα του πεπτικού σωλήνα. Έτσι αποτρέπεται η δυσκοιλιότητα, ενώ παράλληλα μειώνεται η απορρόφηση της χοληστερόλης από το βλεννογόνο του εντέρου. Η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συνεπάγεται και μεγαλύτερη πρόσληψη ευεργετικών για την υγεία ουσιών όπως οι βιταμίνες, τα φλαβονοειδη, τα καροτινοειδή, το λυκοπένιο, το σελήνιο. Οι ουσίες αυτές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ευεργετούν διάφορα συστήματα του οργανισμού μας. Στη νηστεία αποφεύγονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και η βάση της διατροφής αποτελείται από αρκετά όσπρια, φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά , αμυλούχα (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά) και λαδερά φαγητά. Η μη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με τη μειωμένη πρόσληψη σιδήρου.Το ασβέστιο μειώνεται, λόγω της αποχής από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, οι βιταμίνες Β12 και φολικό οξύ προσλαμβάνονται σε μικρές ποσότητες, γιατί βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Γι΄αυτό το λόγο πρέπει να λαμβάνονται τροφές οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν την μεγάλη ομάδα τροφίμων που αποφεύγεται, ώστε να μην λείψει τίποτα από τον οργανισμό μας και το αποτέλεσμα να είναι όχι μόνο η καλύτερη ψυχική αλλά και σωματική υγεία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου