Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΒΙΟ
Το μελομακάρονο ή μελομακάρουνο ή φοινίκι, είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό, ξύσμα πορτοκαλιού, μέλι, κανέλα και αρωματικά. Τα βιολογικά μελομακάρονα παρασκευάζονται ακριβώς από αυτά τα υλικά αλλά προερχόμενα από πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες. Εκτός του ότι απογειώνουν τη γεύση και το άρωμα του γλυκού, είναι ασφαλέστερα διότι, όπως συμβαίνει σε όλα τα βιολογικά τρόφιμα, δεν επιτρέπεται η χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, ενώ ελέγχονται συνεχώς. Έχουν πιο λίγα λιπαρά, ενώ διατροφικά αποτελούν προϊόντα υψηλών προδιαγραφών. Το μελομακάρονο ετυμολογικά, έχει αρχαιοελληνική προέλευση. Η μακαρωνία προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, κομμάτι άρτου, σε σχήμα σύγχρονου μελομακάρονου το οποίο προσέφεραν για τις ψυχές. Αργότερα, η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού
και ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο. Από τότε καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες, που το ονόμαζαν «φοινίκι».
Ο Κουραμπιές -Kurabiye στα Τούρκικα- σημαίνει Kuru=ξηρό+biye=μπισκότο. Αυτή η ονομασία καθιερώθηκε τον Mεσαίωνα, προερχόμενη από το λατινογενές bis-cuit, (ψημένο δύο φορές) και διαδόθηκε μέσω των Βενετών εμπόρων στην Ασία. Σαν παραλλαγή της λέξης bis-cuit σε biye, συνδέθηκε με το δικό τους Kuru και έδωσε τον τελικό χαρακτηρισμό Kurabiye. Εξελληνισμένη η λέξη επικράτησε ως Κουραμπιές δηλαδή μπισκότο, με αμύγδαλα και ζάχαρη άχνη και παραμένει έτσι μέχρι σήμερα. Ο κουραμπιές που παρασκευάζεται από βιολογικά υλικά όπως τον έφτιαχνε η
γιαγιά και η προγιαγιά μας, θεωρείται νοστιμότερος και πιο υγιεινός! Επίσης τα τελευταία χρόνια που επικρατεί η τάση προς την υγιεινή διατροφή και υπάρχει στροφή σε παραδοσιακά προϊόντα, θα συναντήσουμε μελομακάρονα, κουραμπιέδες βασιλόπιτα, φτιαγμένα με αλεύρι δίκοκκου σίτου ή ζέας, ντίνκελ, χωρίς γλουτένη, που μας πάνε γευστικά ακόμα πιο βαθιά πίσω στον χρόνο και
στην παράδοση!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου