Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ

diabitis

O σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα που δεν θεραπεύεται, αλλά υπάρχουν τρόποι διαχείρισής του και έτσι ο ασθενής να μπορεί να αποφύγει σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικά επεισόδια, προβλήματα όρασης κ.λ.π. Υπάρχουν τύποι Σακχαρώδους διαβήτη: ο διαβήτης τύπου 1 που οι ασθενείς δεν μπορούν να παραγάγουν καθόλου ινσουλίνη.
Ο διαβήτης τύπου 2 που οι ασθενείς δεν μπορούν να παραγάγουν αρκετή ινσουλίνη ή δεν τη χρησιμοποιεί σωστά το σώμα τους. (Είναι ο συνηθέστερος τύπος). Τέλος ο διαβήτης της κύησης που εμφανίζεται σε μερικές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω ορμονικών διαταραχών και τις περισσότερες φορές εξαφανίζεται μετά τη γέννηση του μωρού.

Ο διαβητικός πρέπει να διατηρεί το ιδανικό βάρος του και σίγουρα πρέπει να επιλέγει τρόφιμα που να μη δημιουργούν σημαντικές μεταβολές στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του, ώστε να μπορεί να τις διαχειρίζεται ο οργανισμός του.  Φρέσκα εποχιακά φούτα είναι από τις top διατροφικές επιλογές για όλο τον κόσμο σε κάθε ηλικία πόσο μάλλον για τους διαβητικούς. Είναι ακόμα καλύτερο να καταναλώνονται με τη φλούδα διότι οι περισσότερες φυτικές ίνες περιέχονται σε αυτή. Άπαχα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες χρειάζονται ημερησίως. Βάλτε στη λίστα κοτόπουλο ΒΙΟ χωρίς πέτσα ή γαλοπούλα ΒΙΟ, ψάρι, άπαχο βοδινό κρέας ΒΙΟ, χοιρινό κρέας ΒΙΟ, αυγά ΒΙΟ, φυστικοβούτυρο ΒΙΟ με χαμηλά λιπαρά. Το πιάτο επίσης θα πρέπει να περιέχει λαχανικά μη αμυλούχα. Σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι ΒΙΟ, το μαρούλι ΒΙΟ και το μπρόκολο ΒΙΟ, κίτρινα/πορτοκαλί λαχανικά, όπως πιπεριές κίτρινες ΒΙΟ, καρότα ΒΙΟ, καθώς συνήθως έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Το αβοκάντο επίσης είναι πλούσιο "υγιεινά" λίπη άρα είναι χρήσιμο σε ένα διαβητικό γεύμα. Το κρεμμύδι και το σκόρδο επίσης έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα έλαια, όπως το ελαιόλαδο ΒΙΟ, το λάδι canola ΒΙΟ, το καλαμπόκι ΒΙΟ, ο ηλίανθος ΒΙΟ και η σόγια ΒΙΟ θα πρέπει να είναι στη λίστα. Ξηροί καρποί όπως  αμύγδαλα ΒΙΟ και τα καρύδια ΒΙΟ αποτελούν μια πολύ νόστιμη θρεπτική προσθήκη στις σαλάτες και μπορούν να ανακατευτούν στα δημητριακά ή στο γιαούρτι. Το γιαούρτι ή το γάλα πρέπει να είναι άπαχα ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Καστανό ρύζι ΒΙΟ, ζυμαρικά ολικής άλεσης ΒΙΟ και σικάλεως ΒΙΟ, δημητριακά ολικής άλεσης ΒΙΟ και πλούσια σε φυτικές ίνες καθώς και ψωμί ολικής άλεσης ΒΙΟ ή σίκαλης ΒΙΟ. Δημητριακά όπως η βιολογική κινόα  και το βιολογικό κριθάρι, η βιολογική σίκαλη μπορούν να αντικαταστήσουν κάλλιστα το ρύζι στις συνταγές. Αν θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο της προσθήκης μιας γλυκαντικής ουσίας στον καφέ, το τσάι ή στις συνταγές προσθέστε φρουκτόζη που έχει τη θερμιδική αξία της ζάχαρης και συντελεστή γλυκύτητας σχεδόν διπλάσιο. Έχει μικρότερη γλυκαιμική ικανότητα και προκαλεί βραδύτερη άνοδο του ζαχάρου του αίματος. Πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή. Μέλι έχει λίγο μεγαλύτερη θερμιδική αξία και συντελεστή γλυκύτητας από τη ζάχαρη, είναι όμως τροφή πλούσια σε στοιχεία όπως κάλιο, βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ και άλλα. Μαλτιτόλη ΒΙΟ, σιρόπι αγαύης ΒΙΟ, στέβια είναι εναλλακτικές προτάσεις για διαβητικούς, με ευχάριστη γεύση και είναι κατάλληλα και για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους γενικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου