Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

ΧΑΛΒΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΒΙΟ ΜΕ ΚΑΚΑΟ

xalbas kakao

Χειροποίητος χαλβάς Βεροίας με κακάο, ολικής άλεσης bio. Ο χαλβάς παρασκευάζεται από ταχίνι  (πολτό σουσαμιού), το οποίο παραδοσιακά συνδυάζεται με ζάχαρη, μέλι ή πετιμέζι κ.α. Αυτό που προσδίδει στην λευκή καραμέλα την ελαστικότητα και την μαστιχωτή υφή της είναι ένα πολύ πικρό και στυφό υγρό από χαλβαδόρριζα (ή τσουένι). Η ονομασία του προέρχεται από την αραβική ρίζα hulw (χαλβά) που σημαίνει γλυκό. Πέρασε στην Ελληνική κουζίνα προς το τέλος του 12ου αιώνα. Τα σύγχρονα διατροφικά αδιέξοδα που δημιούργησε η τεχνολογία τροφίμων με την κατάχρηση συντηρητικών και χημικών υποκατάστατων, έστρεψαν και πάλι το ενδιαφέρον στις διατροφικές συνήθειες των περασμένων δεκαετιών και σε μία σειρά προϊόντων που αποτελούσαν τη βάση της διατροφής των Ελλήνων από αρχαιοτάτων χρόνων, όπως ταχίνι, σησαμέλαιο, πετιμέζι, χαλβά κ.α. Είναι γλυκό με συστατικά φυτικής προέλευσης και υψηλής θρεπτικής αξίας. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Όσον αφορά τη θερμιδική αξία του γλυκού, ο συνδυασμός των συστατικών του (σουσαμιού και σακχάρων) του προσδίδουν υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο. Το γεγονός ότι ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, έχει ως αποτέλεσμα  οι ευεργετικές ιδιότητες του σπόρου να μεταφέρονται και στο γλυκό το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε περιόδους νηστείας. Τη Σαρακοστή  ιδιαίτερα καταναλώνεται σαν κύρια τροφή ή σαν επιδόρπιο.

χαλβάς Βεροίας με κακάο ΒΙΟ ολικής άλεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου