Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

NTOMATA, ΛΑΧΑΝΙΚΟ ΜΕ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Aποτελεί και ένα παρεξηγημένο λαχανικό γιατί συχνά ακούγεται ότι «κάνει κατακράτηση υγρών» ή ότι «παχαίνει γιατί έχει πολλά σάκχαρα» με αποτέλεσμα πολλοί να την αφαιρούν από τη διατροφή τους.
Ποια είναι όμως η αλήθεια για τις ιδιότητες και τη θρεπτική αξία της ντομάτας;
 Υπάρχουν  7 λόγοι για τους οποίους πρέπει να την εντάξουμε στη διατροφή μας:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η ντομάτα περιέχει σημαντική ποσότητα από την αντιοξειδωτική βιταμίνη C η οποία ως γνωστόν έχει αντί-γηραντικές και αντί-καρκινικές ιδιότητες, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου που υπάρχει στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
  • Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης.
  • Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη.
  • Περιέχει βιταμίνη Α. Συγκεκριμένα υπάρχει σε μορφή β-καροτένιο το οποίο ως γνωστόν βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος , του ανοσοποιητικού συστήματος, των ιστών και της όρασης.
  • Έχει χαμηλή θερμιδική αξία.
  • Περιέχει φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη καλή λειτουργία του έντερου, στο κορεσμό, στη ρύθμιση το σακχάρου στο αίμα και προστατεύουν από καρκίνο του έντερου. Τα 100γρ ντομάτας δίνουν 1.2γρ.φυτικών ινών.
  • Μειώνει τη «κακή χοληστερόλη». Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο που υπάρχει στη ψημένη ντομάτα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης παρεμβαίνοντας στο μεταβολισμό της χοληστερόλης. Έτσι είτε σαν σάλτσα ντομάτας είτε σαν πάστα η συχνή κατανάλωση της μπορεί να μας προστατέψει από διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου