Το σταφύλι
αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και την ομορφιά
μας. Μέσα Αυγούστου και αρχές Φθινοπώρου είναι η κατ' εξοχήν εποχή των σταφυλιών και πολλοί το
θεωρούν ως «βασιλιά» των φρούτων χάρη στα ασύγκριτα συστατικά του. Άμεσα
συνδεδεμένο με την ελληνική μυθολογία, το σταφύλι εντυπωσιάζει με τη
χαρακτηριστική νόστιμη γεύση του, την αξιόλογη αντιοξειδωτική του δράση και την
υψηλή περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά.
Περιέχει
κάλιο, βιταµίνες Α, Β και C, ενώ ανεξαρτήτου χρώματος, περιέχει αντιοξειδωτικές
ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή και θεωρείται πως συμβάλουν στην πρόληψη
χρονίων νοσημάτων. Η ρεσβερατρόλη, ένα πολύτιμο φυτικό συστατικό, που βρίσκεται
στη φλούδα του, αποτελεί το «διασημότερο» συστατικό του σταφυλιού και έχει
φανεί πως μπορεί να ασκήσει προστατευτικό ρόλο στη λειτουργία της καρδιάς.
Η
ρεσβερατρόλη εμφανίζει, επίσης, ισχυρή αντιγηραντική δράση, προστατεύοντας το
κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών και βοηθώντας στη διατήρηση της νεανικής
εμφάνισης.
Η βιταμίνη Α
συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία της όρασης και προστατεύει από
διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις.
Το
σταφύλι κυρίως λόγω του καλίου που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τη
διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών, διατηρώντας την αρτηριακή
πίεση σε χαμηλά επίπεδα. Θεωρείται η κυριότερη τροφή αποτοξίνωσης. Τα έλαια που
παράγονται από τα κουκούτσια των σταφυλιών είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα τα
οποία μειώνουν την χοληστερόλη. Η κατανάλωση σταφυλιού βοηθάει σε καταστάσεις
ύπαρξης δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων.
Τα
αντιοξειδωτικά του σταφυλιού παρουσιάζουν, επίσης, σημαντική
καρδιοπροστατευτική δράση καθώς εμποδίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης,
προλαμβάνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλιών και καταπολεμούν το σχηματισμό
αθηρωματικής πλάκας.
Τα
φλαβονοειδή που εμπεριέχονται στο σταφύλι εκτός από την ενίσχυση του
καρδιαγγειακού συστήματος, συμβάλλουν και στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου