Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

ΦΑΣΟΛΙΑ

Το βασικό χαρακτηριστικό των οσπρίων είναι ότι περιέχουν μεγάλο ποσοστό από αφομοιώσιμες πρωτεΐνες, γι αυτό και ονομάζονται «το κρέας του φτωχού», που αποτελούν βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Τα φασόλια αλλά και όλα τα όσπρια ανήκουν στις βασικές τροφές των ανθρώπων από τα πολύ πολύ παλιά χρόνια. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα όσπρια, μπορούν να υποκαταστήσουν τις ζωικές πρωτεΐνες, ειδικά τα φύτρα τους, που είναι απαραίτητες για τη διατροφή του ανθρώπου. Επίσης, τα περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου. Για να μπορεί ο οργανισμός μας να απορροφήσει σωστά το σίδηρο, θα πρέπει να συνοδεύονται τα όσπρια από τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως λεμόνι, πιπεριά ή ντομάτα, και σε β-καροτένιο, όπως καρότο.Στα όσπρια βρίσκουμε μεγάλες ποσότητες του φυλλικού οξέως, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα σημαντική για τον οργανισμό.Αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, Επίσης τα φασόλια αποτελούν πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών. Ένα φλιτζάνι μας καλύπτει περισσότερο από το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα. Τα φασόλια επίσης μας δίνουν πρεβιοτικά συστατικά, όπως φρουκτοολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη, δηλαδή δίνουν τροφή στους καλούς μικροοργανισμούς του εντέρου, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διατήρηση της μικροβιακής ισορροπίας του εντέρου.Τα φασόλια επίσης αποτελούν πολύ καλή πηγή σιδήρου. Ένα φλιτζάνι μας δίνει το 30% των ημερήσιων αναγκών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου