Με τον όρο βιολογική γεωργία εννοούμε την ήπια, φιλική προς το περιβάλλον γεωργία η οποία δεν χρησιμοποιεί χημικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Πιο συγκεκριμμένα η Οικολογική γεωργία είναι ένα σύστημα παραγωγής που βασίζεται στην αμειψισπορά των καλλιεργειών, την ανακύκλωση των φυτικών υπολειμμάτων και της ζωικής κοπριάς, τη χλωρή λίπανση, τη λογική χρήση των γεωργικών μηχανημάτων και τους βιολογικούς τρόπους αντιμετώπισης των εχθρών και παρασίτων των φυτών.
Αυτά εξασφαλίζουν:
τη διατήρηση και αύξηση μακροπρόθεσμα της γονιμότητας του εδάφους.
Τον έλεγχο ασθενειών
και ζιζανίων, χωρίς χρήση Χημικών φυτοφαρμάκων.
Την αποφυγή όλων
των μορφών ρύπανσης του περιβάλλοντος, τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και την
ορθολογική χρήση φυσικών πόρων.
Το σημαντικότερο όμως είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής με την παραγωγή τροφής υψηλής
θρεπτικής αξίας και την προστασία φυτών και άγριων ζώων.
Επομένως τα τρόφιμα που παράγονται από την οικολογική γεωργία, προστατεύουν την υγεία όχι μόνο των καταναλωτών αλλά και των παραγωγών. Τα χημικά παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή συμβατικών προϊόντων ενοχοποιούνται για την εμφάνιση κάποιων καρκίνων καθώς και την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επιπρόσθετα, τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν μικρότερες ή και καθόλου σε σχέση με τα συμβατικά τρόφιμα, συγκεντρώσεις τοξικών για την ανθρώπινη υγεία, νιτρικών αλάτων και βαρέων μετάλλων καθώς και υπολειμμάτων παρασιτοκτόνων.
Στα βιολογικά προϊόντα απαγορεύεται η χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα δε θα προέκυπταν ποτέ στη φύση δια της φυσικής επιλογής αλλά είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης.
Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα δε θα προέκυπταν ποτέ στη φύση δια της φυσικής επιλογής αλλά είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης.
Τελικά Ο καταναλωτής θα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη σημασία στα προϊόντα που επιλέγει να αγοράσει και περισσότερο στο τι τρώει καθημερινά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου