Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

TOP SIX ΦΡΟΥΤΑ/ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

1. Αβοκάντο. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε ελαϊκό οξύ, λουτεΐνη, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, φυτικές ίνες, κάλιο, φολικό οξύ, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C. Το ελαϊκό οξύ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη . Το αβοκάντο ταιριάζει ιδανικά σε σάντουιτς και σε σαλάτες και είναι το βασικό συστατικό της μεξικάνικης σάλτσας guacamole.
2. Πράσα. Τα πράσα ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και τα κρεμμύδια, και έχουν πολλά από τις ίδια υγιή οφέλη. Είναι πλούσια σε μαγγάνιο, βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6. Η κατανάλωση πράσων βοηθά να χαμηλώσει η κακή χοληστερίνη (LDL), αυξάνοντας ταυτόχρονα την καλή χοληστερόλη (HDL), συμβάλλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Καθώς έχουν μια πιο ήπια και πιο γλυκιά γεύση από τα κρεμμύδια, ταιριάζουν ιδανικά σε σούπες, πίτες και σάλτσες.  Δοκιμάστε πρασοσέλινο με αυγολέμονο στην κατσαρόλα, με χοιρινό ή αρνάκι!
3. Ακτινίδια. Αυτά τα φρούτα περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και θεωρούνται ασπίδες προστασίας του DNA μας. Περιέχουν βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο, χαλκό, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και μαγγάνιο. Βοηθούν επίσης τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, προστατεύουν την καρδιά, συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άσθματος και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος. Τα ακτινίδια είναι πολύ νόστιμα και μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, σούπες ή τάρτες φρούτων.
4. Μπρόκολο. Το μπρόκολο είναι  πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, φολικό οξύ, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, κάλιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β2, φώσφορο, μαγνήσιο, πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β5, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β3, ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε, και καταπολεμά τις καρδιακές παθήσεις, αποτρέπει τον καταρράκτη, βοηθά στην ανάπτυξη δυνατών οστών, προστατεύει από το έλκος και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το μπρόκολο μαγειρεύεται ιδανικά στον ατμό, ως σαλάτα με λάδι και λεμόνι ή λίγη μαγιονέζα. Ταιριάζει σε σαλάτες και σούπες, με κορυφαία την σούπα μπρόκολου με κρέμα.
5. Μελιτζάνα. Οι μελιτζάνες έχουν αντιοξειδωτική δράση, έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL). Πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγγάνιο, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, μαγνήσιο και βιταμίνη Β3, προστατεύουν την καρδιά και περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά κατά των ελεύθερων ριζών, παρέχοντας προστασία στα κύτταρά μας. Η μελιτζάνα μπορεί να ψηθεί, ή να μαγειρευτεί στον ατμό, και μπορεί να καταναλωθεί με ή χωρίς την φλούδα της. Συνήθως, πριν το μαγείρεμα, την αφήνουμε κομμένη σε φέτες σε αλατισμένο νερό για να ξεπικρίσει. Υπάρχουν εξαιρετικές συνταγές για λαδερά ή φούρνου, όπως μπριάμ, παπουτσάκια, μουσακάς και ιμάμ. Είναι ιδιαίτερα νόστιμα και με κουρκούτι, ή τηγανιτά με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας.
6. Μήλα. Όπως λέει και το λαϊκό απόφθεγμα, “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”! Πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμβάλλει στην προστασία του μαστού και του παχέος εντέρου, στην πρόληψη δημιουργίας πέτρας στα νεφρά, και στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Μελέτες έχουν επίσης αποδείξει ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μήλων την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο του άσθματος και του διαβήτη τύπου 2, και ενισχύει την υγεία των πνευμόνων.
Τα μήλα είναι ένα υγιεινό σνακ για κάθε ώρα της ημέρας. Εξαιρετικά επίσης τα μήλα στον φούρνο (με σταφίδες και κονιάκ), οι μηλόπιτες, τα μήλα σε φρουτοσαλάτες, κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου