Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΑΥΓΟ ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ!!!

Τα αυγά είναι μεταξύ των πιο χρήσιμων και σημαντικών υλικών στη κουζίνα γιατί μας δίνουν και χρειάζονται σε χιλιάδες συνταγές. Εκτός από αυτό όμως έχουν τεράστια θρεπτική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Πράγματι, τα αυγά δεν είναι  τίποτα λιγότερο από μία συμπύκνωση βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Σκεφθείτε ότι ένα και μόνο αυγό έχει την διατροφική αξία δύο (2) ολόκληρων λίτρων γάλακτος (!!!) ή μιάμιση φορά το βάρος του σε κρέας (100 γρ). Εάν συγκρίνετε τη διαφορά ποσότητας στην πρώτη περίπτωση όπως και κόστους στη δεύτερη, θα διαπιστώσετε άλλη μία διάσταση της αξίας τους, την οικονομική. Πέραν αυτού, περιέχει πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης πολύ υψηλής ποιότητας, πιο πλήρεις από εκείνες του γάλακτος, πιο θρεπτικές από του κρέατος ή του ψαριού και πιο εύκολα αφομοιώσιμες από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Όλα αυτά βρίσκονται στο λευκό μέρος του, το ασπράδι, που αποτελεί το 63% του όλου βάρους του, και στο κίτρινο μέρος, τον κρόκο (ή λέκιθο), που αντιστοιχεί σε κάτι πάνω από το 27%. Το βάρος του ασπραδιού, δηλαδή, είναι 2,5 φορές το βάρος του κρόκου. Το τσόφλι, με τη σειρά του, αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από το 10% του όλου βάρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου