Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Β-ΚΑΡΟΤΙΝΗ

Η β-καροτίνη, η πορτοκαλί χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το πορτοκαλί χρώμα πολλών φρούτων και λαχανικών, όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και η γλυκοκολοκύθα, διαθέτει ξεχωριστές αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Η β-καροτίνη αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που αποτρέπει την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα και την ακεραιότητά τους.
Πιο συγκεκριμένα, προστατεύει την κυτταρική μεμβράνη από το ελεύθερο οξυγόνο που προκαλεί βλάβες στα γονίδια των κυττάρων και οξειδώνει τα λιπαρά οξέα, μετατρέποντάς τα σε τοξικά μόρια.
Το βήτα-καροτένιο έχει σπουδαίες αντιγηραντικές ιδιότητες, λόγω του ότι μπορεί να μετατρέπεται σε βιταμίνη A μέσα στο σώμα μας και να ενισχύει την παραγωγή της.
Σύμφωνα με έρευνες, το β-καροτένιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνοντας τις αντιστάσεις του οργανισμού στις λοιμώξεις.
Βελτιώνοντας επομένως τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, μπορεί να δώσει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία αλλά και στην πρόληψη πολλών παθήσεων που σχετίζονται με την έλλειψη βιταμίνης Α ή ενός αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος.
Η β-καροτίνη φαίνεται ότι συμβάλλει στην αποτροπή εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και εφραγμάτων, αφού σύμφωνα με αδιάσειστες επιστημονικές μελέτες, συμβάλλει στην αποτροπή της απόφραξης των αρτηριών. 
Ως πρόδρομος της βιταμίνης Α, η β-καροτίνη ενεργεί ως φυσικό αντηλιακό, αυξάνοντας την ικανότητα αντανάκλασης του φωτός και μειώνοντας την ευαισθησία μας στον ήλιο.
Η φωτοπροστατευτική δράση της, σε συνδυσμό με τις αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές της ιδιότητες, χαρίζουν στο δέρμα μια εξαιρετική προστασία, καταπολεμώντας έτσι τη γήρανσή του.
Τέλος, η β-καροτίνη συμβάλλει στην βελτίωση της όρασης, στην επιβράδυνση ορισμένων παθήσεων των ματιών, όπως ο καταρράκτης και γενικότερα στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου