Το καλαμπόκι ή
αραβόσιτο επίσης, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι πλούσιο σε
αντιοξειδωτικά, που έχουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος. Η υψηλή
περιεκτικότητά του σε καροτενοειδή και βιταμίνη C, κρατά την κακή χοληστερίνη
σε σταθερά επίπεδα και βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό.
Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β, θρεπτικά συστατικά, όπως η θειαμίνη και η
νιασίνη. Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των νεύρων και
της γνωστικής λειτουργίας. Η ανεπάρκεια της νιασίνης από τον οργανισμό μας
οδηγεί στην πελλάγρα, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από διάρροια, άνοια και
δερματίτιδα και παρατηρείται συνήθως σε άτομα που υποσιτίζονται. Ο
αραβόσιτος, είναι απαραίτητος και στις έγκυες γυναίκες. Η κατανάλωσή του,
προσφέρει πλούσιες ποσότητες φολικού οξέος, που είναι απαραίτητο και για την
έγκυο και για το έμβρυο, ενώ περιορίζει τις πιθανότητες το μωρό να γεννηθεί
υποσιτισμένο.
Η βιταμίνη
Β12 και το φολικό οξύ που περιέχονται στο καλαμπόκι, δρουν και στην πρόληψη της
αναιμίας η οποία προκαλείται από την έλλειψη αυτών των βιταμινών.
Το καλαμπόκι
περιέχει τέλος εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, σιδήρου και φώσφορου. Ο
φώσφορος είναι απαραίτητος για υγιή οστά, ενώ το σύνολο των στοιχείων ενισχύει
την καλή λειτουργία των νεφρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου