Είναι σπάνιος σε θρεπτική αξία σπόρος, που βγαίνει από ένα φυτό με μπλε
λουλούδι. Έχει μακρόστενο σχήμα με μυτερή άκρη και είναι λίγο μεγαλύτερος σε
μέγεθος από τον κόκκο σουσαμιού. Το άρωμά του είναι έντονο και θυμίζει ψάρι,
λόγω της μεγάλης ποσότητας των ευεργετικών ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχει.
Πώς σας ωφελεί. Είναι πλούσιος σε ασβέστιο, σε βιταμίνη E, σε πρωτεΐνες, σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά που προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και δεν περιέχει γλουτένη, άρα είναι πιο εύπεπτος.
Ο λιναρόσπορός και το λινέλαιο είναι ιδιαίτερα πλούσια σε α – λινολενικό οξύ, ένα απαραίτητο για τον άνθρωπο θρεπτικό συστατικό της κατηγορίας των ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία είναι παρόμοιας θρεπτικής αξίας με αυτά των λιπαρών ψαριών (όπως το σκουμπρί, ο σολομός, ο τόνος).
Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και μαγγανίου, φολικού οξέως, βιταμίνης Β6, μαγνησίου, ασβεστίου, φωσφόρου και χαλκού. Οι φυτικές ίνες του λιναρόσπορου έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, να ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης, να προάγουν την υγεία του παχύ εντέρου και να βοηθούν κατά της δυσκοιλιότητας.
Πώς θα τον καταναλώσετε. Μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας ωμό σε σαλάτες, πρωινό, να τον ανακατέψετε με χυμούς και επιδόρπια ή με γιαούρτι, αλλά και όπου χρησιμοποιείτε σουσάμι (π.χ. κουλουράκια, ψωμί κλπ.)
Η ελαφρά γλυκιά γεύση του σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα τους σε ωφέλιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά καθιστούν τα σπόρια του λιναριού μια σύγχρονη θαυματουργή τροφή η οποία δεν θα πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιό μας
Πώς σας ωφελεί. Είναι πλούσιος σε ασβέστιο, σε βιταμίνη E, σε πρωτεΐνες, σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά που προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και δεν περιέχει γλουτένη, άρα είναι πιο εύπεπτος.
Ο λιναρόσπορός και το λινέλαιο είναι ιδιαίτερα πλούσια σε α – λινολενικό οξύ, ένα απαραίτητο για τον άνθρωπο θρεπτικό συστατικό της κατηγορίας των ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία είναι παρόμοιας θρεπτικής αξίας με αυτά των λιπαρών ψαριών (όπως το σκουμπρί, ο σολομός, ο τόνος).
Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και μαγγανίου, φολικού οξέως, βιταμίνης Β6, μαγνησίου, ασβεστίου, φωσφόρου και χαλκού. Οι φυτικές ίνες του λιναρόσπορου έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, να ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης, να προάγουν την υγεία του παχύ εντέρου και να βοηθούν κατά της δυσκοιλιότητας.
Πώς θα τον καταναλώσετε. Μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας ωμό σε σαλάτες, πρωινό, να τον ανακατέψετε με χυμούς και επιδόρπια ή με γιαούρτι, αλλά και όπου χρησιμοποιείτε σουσάμι (π.χ. κουλουράκια, ψωμί κλπ.)
Η ελαφρά γλυκιά γεύση του σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα τους σε ωφέλιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά καθιστούν τα σπόρια του λιναριού μια σύγχρονη θαυματουργή τροφή η οποία δεν θα πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιό μας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου