Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ

Οι φλαβονόλες και οι ανθοκυανίνες που περιέχονται σε υψηλή ποσότητα στους φυσικούς χυμούς των βατόμουρων έχουν αναδειχθεί πολύ ευεργετικές ουσίες στα συμπεράσματα αρκετών εργαστηριακών ερευνών καθώς διαπιστώθηκε ότι βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, παρέχουν υψηλή προστασία στα αιμοφόρα αγγεία προστατεύοντάς τα από την αθηρωματική πλάκα που είναι η βασική αιτία για την στένωση και σκλήρυνση τους οδηγώντας αρκετούς σε αιφνίδια καρδιακά εμφράγματα.
Όμως οι ευεργετικές ιδιότητες των βατόμουρων δεν σταματούν εδώ. Σύγχρονες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συστηματική κατανάλωση των συγκεκριμένων φρούτων βοηθά με στην καλύτερη αντιμετώπιση της διαρροϊκών καταστάσεων, στην βελτίωση της όρασης, στην καταπολέμηση διάφορων τύπων μολύνσεων και μυκητιάσεων ενώ θεαματικά ήταν τα αποτελέσματα της συμβολής των φλαβονολών στην μείωση της χοληστερόλης. Πρόσφατες επίσης έρευνες ανέδειξαν μία ακόμη θετική συνεισφορά της βατομουριάς στην προστασία της ανθρώπινης υγείας, που αφορά στην καλύτερη αντιμετώπιση του σακχαροδιαβήτη με μία συνδυαστική διαδικασία κατανάλωσης καρπών και αφεψήματος προερχομένου από τα φύλλα του θάμνου.
Εκτός από τις φλαβονόλες και τις ανθοκυανίνες τα βατόμουρα περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης πολύ χρήσιμης με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τανίνες που βοηθούν στον έλεγχο των αιμοραγιών, φυτικές ίνες που ωφελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, λουτείνη που προστατεύει τα μάτια, μαγγάνιο στοιχείο απαραίτητο για το μυοσκελετικό, φυλλικό οξύ που συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη των κυττάρων.
Στις ανθυοκυανίνες, προσδίδονται διάφορες “μαγικές” ιδιότητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου