Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

ΓΑΛΑ ΓΑΪΔΟΥΡΑΣ

Όσοι γνωρίζουν την υψηλή διατροφική αξία του, το θεωρούν πολύτιμο προϊόν. Έτσι κι αλλιώς, είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι λαοί το εκτιμούσαν σαν προληπτικό ασθενειών αλλά και για τις εξαιρετικές καλλυντικές του ιδιότητες στο δέρμα. Μάλιστα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '60 χρησιμοποιήθηκε πολύ στην Ευρώπη για τον περιορισμό του κοκκύτη, μιας πολύ διαδεδομένης παιδικής ασθένειας. Αξιόπιστες έρευνες έχουν αποδείξει ότι βρέφη και νήπια αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα, με το γάλα γαϊδούρας δεν εμφάνισαν συμπτώματα, ενώ η λακτόζη που περιέχει βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των οστών. Στην άλλη άκρη, η παρουσία προβιοτικών στο γάλα και οι αντιβακτηριδιακή δράση του το κάνουν χρήσιμο για τη διατροφή ηλικιωμένων και, γενικά, εξασθενημένων ατόμων. Όι περισσότεροι το αγοράζουν για τα βρέφη τους, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό το γνωρίζει και το καταναλώνει αντί για αγελαδινό. Το γάλα γαϊδούρας είναι αρκετά αραιό σε σχέση με το αγελαδινό, δεν έχει οσμή και είναι πολύ γλυκύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου