Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018
ΚΡΗΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Παρ' ότι ανήκει στην κατηγορία των φρούτων, χρησιμοποιείται κυρίως σαν λαχανικό. Την τρώμε σε σαλάτες ανάμεικτη με άλλα λαχανικά, σκέτη, σε σάλτσες, ψητή, λιαστή και φυσικά στην ελληνική χωριάτικη σαλάτα. Ο λόγος περί "ντομάτας" τη διάσημη για τη νοστιμιά της και τα πολύτιμα συστατικά της. Με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, πολιτογραφήθηκε Μεσογειακή γύρω στον 19ο αιώνα και έγινε η Βασίλισσα της ελληνικής κουζίνας. Η βιολογική τομάτα καλλιεργείται περισσότερο στην Κρήτη εξαιτίας των ιδιαίτερων εδαφολογικών και κλιματολογικών συνθηκών. Κόκκινη, λαχταριστή και ζουμερή, ταιριάζει σε κάθε ελληνικό πιάτο, είτε ωμή με τους πλούσιους χυμούς της είτε μαγειρεμένη σε υπέροχες συνταγές που αναδεικνύουν το άρωμά της. Πέρα όμως από τη γευστική απόλαυση που μας χαρίζει, η βιολογική τομάτα είναι πολύτιμη για την υγεία μας καθώς περιέχει βιταμίνες Α και C, ενώ παράλληλα ενισχύει αποτελεσματικά την άμυνα του οργανισμού μας, χάρη στην αυξημένη αντιοξειδωτική της δράση λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε λυκοπένιο. Η ντομάτα περιέχει σημαντική ποσότητα από την αντιοξειδωτική βιταμίνη C η οποία ως γνωστόν έχει αντί-γηραντικές ιδιότητες, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου που υπάρχει στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης. Περιέχει βιταμίνη Α. Συγκεκριμένα υπάρχει σε μορφή β-καροτένιο το οποίο ως γνωστόν βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, του ανοσοποιητικού συστήματος, των ιστών και της όρασης. Έχει χαμηλή θερμιδική αξία. Μειώνει τη «κακή χοληστερόλη». Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο που υπάρχει στη ψημένη ντομάτα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης παρεμβαίνοντας στο μεταβολισμό της χοληστερόλης. Έτσι είτε σαν σάλτσα ντομάτας είτε σαν πάστα η συχνή κατανάλωση της μπορεί να μας προστατέψει από διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου