Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Το μήλο και η διατροφική αξία του.


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, Ε, Κ, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φιλικό οξύ και χολίνη. Όταν μιλάμε για βιταμίνη C, το πορτοκάλι έχει την τιμητική του. Τρώγοντας όμως ένα μήλο την ημέρα θα πάρετε 8.4 mg που σημαίνει 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του κολλαγόνου, και στην μετατροπή του αποθηκευμένου στο σώμα λίπους σε ενέργεια. Πολύτιμη είναι και η βιταμίνη Κ που είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που χρειάζεται για την πήξη του αίματος. Τα μήλα περιέχουν 4 μικρογραμμάρια της βιταμίνης Κ, η οποία είναι το 5 % της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επίσης, ένα μέτριο μήλο παρέχει 0,1 mg της βιταμίνης Β6. Αυτό αντιστοιχεί στο 4 % της ημερήσιας πρόσληψης αυτής της βιταμίνης, η οποία εξασφαλίζει το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, βοηθά στην παραγωγή νουκλεϊκων οξέων και είναι απαραίτητη για ένα υγιές νευρικό σύστημα. Σημαντική είναι και η περιεκτικότητα των βιταμινών Α και Ε αφού μας δίνουν 2% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Η βιταμίνη Ε είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες και την οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερόλης, συμβάλλοντας στην μείωση του κίνδυνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η βιταμίνη Α (98.3IU) είναι ένα καροτενοειδές που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διατηρεί το δέρμα υγιές και είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Η χολίνη παρέχει 6,2 mg και σχετίζεται με τη μνήμη, με τον μεταβολισμό των μυών και των λιπών.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΗΛΟ 182 gr
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C 
8.4 mg 
ΒΙΤΑΜΙΝΗ E 
0.3mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ A 
983 IU
ΒΙΤΑΜΙΝΗ K 
4.0mcg  
ΝΙΑΣΙΝΗ 
0.2mg  
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6
0.1mg  
ΦΥΛΙΚΟ ΟΞΥ
5.5mcg  
ΧΟΛΙΝΗ
6.2mg
 
ΜΕΤΑΛΛΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΗΛΟ 182 g
ΑΣΒΕΣΤΙΟ
10.9mg 
ΣΙΔΗΡΟ
0.2 mg 
ΜΑΓΝΗΣΙΟ
9.1 mg
ΦΩΣΦΟΡΟ
20 mg
ΚΑΛΙΟ
195 mg
ΝΑΤΡΙΟ
1.8mg
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ
0,1mg
ΜΑΓΝΗΣΙΟ
0.1mg

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
Τα μήλα είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών. Το ποσοστό τους ανέρχεται στο 17% της ημερησίας πρόσληψης. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στην φλούδα του μήλου και είναι ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την δυσκοιλιότητα.

1 ΜΕΤΡΙΟ ΜΗΛΟ 182 gr ΠΕΡΙΕΧΕΙ
ΘΕΡΜΙΔΕΣ
94.6
(396 KJ)
ΑΠΟ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
90.4
(378 KJ)
ΑΠΟ ΛΙΠΗ
2.6
(10.9 KJ)
ΑΠΟ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ
1.6
(6.7        KJ)

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

-       ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΓΚΟΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
-       ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΟ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
-       ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
-       ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
-       ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΕΡΟΥ
-       ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΣΘΜΑΤΟΣ
-       ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
-       ΥΓΙΗ ΟΣΤΑ ΚΑΙ ΔΟΝΤΙΑ

Συμπερασματικά, το μήλο είναι ένα από τα φρούτα που είναι πολύτιμο για την υγεία μας. Η κατανάλωση μήλων πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής αφού οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι πολλές και καλό είναι να το καταναλώνουμε ολόκληρο με την φλούδα, εάν δεν θέλουμε να χάσουμε τα πολύτιμα συστατικά που περιέχονται σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου