Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

Το γάλα αμυγδάλου είναι ένα αγνό ρόφημα με πολλά θρεπτικά συστατικά και αποτελεί μια σημαντική πηγή ασβεστίου. Το γάλα αμυγδάλου είναι ότι πρέπει για όσους έχουν αλλεργίες στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος. Μπορούμε λοιπόν να το προσφέρουμε στα παιδιά -ιδιαίτερα αν αυτά αντιμετωπίζουν διατροφικές ευαισθησίες ή ψευδοαλλεργίες, ομοίως είναι κατάλληλο και για τη μητέρα που θηλάζει αλλά χρειάζεται να περιορίσει ή να κόψει εντελώς τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή της.

Περιέχει λιγότερο κορεσμένο λίπος από το γάλα της αγελάδας, δεν περιέχει λακτόζη -ότι καλύτερο για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη-, δεν περιέχει γλουτένη, δεν περιέχει χοληστερίνη, με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεϊνών.


Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΣΤΑΦΙΔΑ ΜΑΥΡΗ

Οι σταφίδες αποτελούν μια  καλή πηγή σιδήρου, καλίου και σεληνίου ενώ παράλληλα περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνες Β. Επιπρόσθετα είναι πλούσιες σε σίδηρο, απλούς υδατάνθρακες, θερμίδες και βιταμίνη C και φυτικές ίνες.
Η μαύρη σταφίδα αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό του ανθρώπου. Βοηθά κατά της δυσκοιλιότητας, αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου, μειώνει την κατακράτηση υγρών. Βοηθά επίσης κατά της αύξησης βάρους, της αναιμίας, της οστεοπόρωσης κ.α.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ

Το φυστικοβούτυρο είναι βασικά πολτός ψημένων φιστικιών. Τα φιστίκια όπως και σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή διατροφική αξία. Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, των καλών λιπαρών (κυρίως μονοακόρεστων) και αντιοξειδωτικών ουσιών που μάλιστα αυξάνεται η συγκέντρωση τους στα ψημένα φιστίκια. Το φυστικοβούτυρο χρησιμοποιείται αρκετά στην Αμερική και Βρετανία ως άλειμμα σε ψωμί, αλλά και σε κέικ, γλυκά και για υλικό σε σάλτσες.  Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Το φυστικοβούτυρο θεωρείται από τους ειδικούς, ότι βελτιώνει την καύση του λίπους, συμβάλλει στη συσσώρευση της μυϊκής μάζας και βοηθά στην καρδιαγγειακή υγεία. Μπορεί να αποτελέσει μια καλή τροφή και για προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω του μονοακόρεστου (καλού) λίπους, και αντιοξειδωτικών ουσιών. Ενώ μια μικρή ποσότητα προσφέρει κορεσμό και μία δόση πρωτεΐνης. Βέβαια με 100 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

ΦΑΚΕΣ ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ

Οι φακές Εγκλουβής έχουν αποδεδειγμένα μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πλούσια πηγή υδατανθράκων φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Αποτελούν πηγή ασβεστίου και σιδήρου.
Το πλεονέκτημα της σε σχέση με παρόμοια όσπρια είναι ο ελάχιστος χρόνος μαγειρέματος και η καταπληκτική της γεύση.
Για τη μοναδικότητα της η φακή Εγκλουβής έχει διακριθεί παγκοσμίως. Ο σπόρος της Φακής Εγκλουβής είναι χαρακτηριστικά μικρός, ανομοιόμορφος και έχει διάφορα χρώματα από σκούρο καφέ σε ανοιχτό κίτρινο και από μαύρο σε ανοιχτόχρωμο με σκούρες κηλίδες. Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία που την ξεχωρίζουν από της υπόλοιπες ποικιλίες φακής.

ΛΑΧΑΝΙΔΑ

Η λαχανίδα είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά και είναι πλούσια με βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος και διατηρεί τα οστά μας υγιή. Επίσης, ένα φλιτζάνι από φύλλα λαχανίδας, μας παρέχει το 180% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α και το 200% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C και το καλύτερο από όλα, έχει μόνο 36 θερμίδες.

Μούσλι το Δημοφιλέστερο πρωϊνό

Tο δημοφιλέστερο πρωινό στον κόσμο με βάση
τις νιφάδες βρώμης, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς
 Το υγιεινότερο πρωινό στον κόσμο που επινόησε ο ελβετός γιατρός Maximilian Oskar Bircher-Benner, το 1900 για τους ασθενείς στο νοσοκομείο του στη Ζυρίχη όπου μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά ήταν το ουσιαστικότερο μέρος της θεραπείας του.
Ο γιατρός υποστήριζε ότι το μούσλι έχει τη θρεπτική αξία που έχει και το μητρικό γάλα και ότι γιατρεύει σιγά αλλά σταθερά σχεδόν όλες τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος μέσα στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής απαλλαγμένης από τα επεξεργασμένα τρόφιμα...την ζάχαρη και το κρέας σε συνδυασμό, με την άθληση και την εναρμόνιση με την φύση.
Το μούσλι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ξεχάστηκε για να ξαναθυμηθεί εκεί γύρω στο 1960 με μιά σύγχρονη μορφή ως μέρος του αυξημένου ενδιαφέροντος για την υγιεινή διατροφή και τη χορτοφαγική διατροφή.