Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΣΕΛΙΝΟ

Το σέλινο χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, και όχι μόνο στην παραδοσιακή φασολάδα. Έτσι, εκτός από τα φύλλα, η ρίζα του σέλινου τρώγεται ωμή αλλά και σε σαλάτες και σούπες. Επίσης γίνεται τουρσί ή χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε σάλτσες. Τα σπόρια του χρησιμοποιούνται σε διάφορες σούπες και τουρσιά ως μπαχαρικό.
Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες A, B1, B2, C και Κ αλλά και κάλιο και νάτριο, θεωρείται ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις υπέρτασης, ουρικού οξέος, ρευματισμών, αρθριτικών, άσθματος και βρογχίτιδας. Επίσης θεωρείται αντιπυρετικό και εμμηναγωγό ενώ το αιθέριο έλαιο που περιέχει του δίνει και ορεκτικές, χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου