Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

ΦΑΓΟΠΥΡΟ ΒΙΟ

ΦΑΓΟΠΥΡΟ

Έχει μια μαλακή, λεπτή γεύση, ενώ το ψημένο έχει γεύση ξηρού καρπού. Το φαγόπυρο είναι ένας σπόρος ενός χαμηλού Ασιατικού θάμνου. Από θρεπτικής άποψης είναι πολύ καλή πηγή μαγγανίου μαγνησίου, χαλκού, φυτικών ινών. Tο σημαντικότερο είναι η υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Μαγειρέψτε το σαν δημητριακό. Aποτελεί εξαιρετική επιλογή για άτομα που δεν τρώνε κρέας, χορτοφάγους. Το φαγόπυρο  περιέχει  ρουτίνη,  βιοφλαβονοειδές που κτίζει το αίμα, βοηθά τα νεφρά, εξουδετερώνει τα όξινα υπολείμματα, καταπολεμά την αρτηριοσκλήρωση, ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία και μειώνει τις πιθανότητες αιμορραγιών. Δεν περιέχει γλουτένη, από τη φύση του, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που έχουν δυσανεξία σε αυτή . Επίσης, περιέχει αρκετές φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αφού σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Θρεπτική αξία ανά 100gr: Ενέργεια 1425kj / 340 kcal , Υδατάνθρακες  71 g - ζάχαρη 0,4 g, Λιπαρά 1,7 g, - κορεσμένα  0,3 g, Πρωτεϊνη  9,1 g,  Αλάτι    <0,01 g

Συνταγή: Ξεπλένουμε το φαγόπυρο και το βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό 1 προς 2 (1 φαγόπυρο/2 νερό)  και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το φαγόπυρο να γίνει αφράτο και να απορροφήσει όλο το νερό για 15 λεπτά περίπου. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Καθώς βράζει θα απορροφήσει τα υγρά του και μπορούμε προαιρετικά να προσθέσουμε φρέσκα μυρωδικά.

φαγόπυρο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου