Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΒΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΚΟΥΛΟΥΡΙ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

To κουλούρι ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας! Φθηνό, εύκολο και νόστιμο, το μικρό τραγανό σουσαμένιο κουλούρι αποτελεί  αγαπημένο σνάκ για όλες τις γεννιές. Αν και δεν έχει κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης, καθιερώθηκε με την ονομασία «κουλούρι Θεσσαλονίκης»! Η ιστορία του ξεκινάει την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και μεταφέρεται στην Κωνσταντινούπολη και μετέπειτα στη Θεσσαλονίκη. Η λέξη κουλούρι προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη “κολλίκιον». Οι αρτοποιοί στους φούρνους ετοίμαζαν τα κουλούρια πριν ξημερώσει και η μυρωδιά του ψημένου σουσαμιού ήταν πειρασμός για κάθε περαστικό. Οι μικροπωλητές με τους ταβάδες στο κεφάλι ξεχύνονταν στους δρόμους από τα ξημερώματα και μέχρι το πρωί ξεπουλούσαν. Στην Πόλη οι κουλουρτζήδες διαλαλούσαν το εμπόρευμά τους ως «κουλούρι Θεσσαλονίκης» και την ίδια ονομασία χρησιμοποιούσαν και στην Αθήνα αργότερα. Έτσι προσδιόρισαν ιστορικά το διαδεδομένο σήμερα στην Ελλάδα κουλούρι Θεσσαλονίκης με το γνωστό στρόγγυλο σχήμα και την τρύπα στην μέση, το άφθονο σουσάμι και την τραγανή αξεπέραστη γεύση. Το βιολογικό κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα άκρως παραδοσιακό και αυθεντικό αρτοσκεύασμα, η νοστιμιά του, παραμένει αναλοίωτη μέσα στο χρόνο, χάρη στα απλά και αγνά υλικά του, του οποίου η «φήμη» έχει εξαπλωθεί πανελληνίως! Η ιδανική λύση μαζί με ένα τυράκι, κλασικό συνοδευτικό, για ένα υγιεινό κολατσιό, για πρωινό, συνοδεύει και τον καφέ σας! Περιέχει μόνο 85 θερμίδες και μηδέν λιπαρά. Λόγω στα αγνά συστατικά του, προτιμάται κατά την περίοδο της νηστείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου