Η vegan διατροφή είναι προσωπική επιλογή και τα άτομα που την ακολουθούν, ακολουθούν αυτό τον τρόπο διατροφής για να βελτιώσουν την υγεία τους, ή επειδή τους απασχολούν θέματα ηθικής και προστασίας των ζώων, ή θρησκευτικά ζητήματα ή ακόμα και ανησυχία για την ασφάλεια του κρέατος ως τρόφιμο. Κατόπιν μακροχρόνιων ερευνών οι σύγχρονοι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή είναι άκρως υγιεινή, πολλές φορές μάλιστα πιο υγιεινή και από ένα κοινό διαιτολόγιο. Οι χορτοφαγικές δίαιτες τείνουν να είναι πλουσιότερες σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη Cκαι Ε, ενώ την ίδια στιγμή είναι φτωχότερες σε «κακά»κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη. Επίσης οι χορτοφάγοι τείνουν να έχουν φυσιολογικό βάρος και μικρότερες πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα. Παρόλα τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό η vegan δίαιτα,
όσοι την ακολουθούν αντιμετωπίζουν κάποιες πιθανότητες να μην καταναλώνουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, πράγμα που μπορεί εύκολα να αποφευχθεί εάν ένας χορτοφάγος τρώει ποικιλία τροφών μέσα στην ημέρα. Ο συνδυασμός σιτηρών (π.χ. σιτάρι, βρώμη), ρυζιού και οσπρίων (π.χ. φασόλια, φακές) είναι απαραίτητος για πλήρη χορτοφαγική διατροφή, ενώ η σόγια αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνης από μόνη της. Οι vegan πρέπει να περιλαμβάνουν στο διαιτολόγιό τους ποικιλία άλλων τροφών σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα όπως λιναρόσπορο, καρύδια και σόγια. Επίσης μπορούν να βρουν καλές φυτικές πηγές σιδήρου στα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια), τα σκούρα πράσινα λαχανικά, το καρπούζι και τα αποξηραμένα φρούτα. Για να αυξηθεί η απορρόφηση του σιδήρου προτείνεται η κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων με πηγές βιταμίνης C όπως είναι μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, οι πιπεριές, οι φράουλες. Από την άλλη μεριά η απορρόφηση του σιδήρου στο στομάχι μειώνεται εάν αυτός καταναλωθεί μαζί με τροφές που περιέχουν ασβέστιο τσάι, καφέ ή κακάο. Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου είναι τα πράσινα
λαχανικά (π.χ. σπανάκι, μπρόκολο), τα διάφορα λάχανα, οι ξηροί καρποί τα φασόλια, τα αμύγδαλα, το γάλα από σπόρους σουσαμιού, αμυγδάλου, σόγιας. Πολλές φορές οι vegans καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ασβέστιο μέσα από συμπληρώματα διατροφής. Ο ψευδάργυρος είναι το στοιχείο εκείνο των τροφών που βοηθάει, στη διαίρεση των κυττάρων άρα στην ανάπτυξη ενός παιδιού, στην επούλωση πληγών ή στην υγεία των μαλλιών. Το περιβάλλον που δημιουργείται στο στομάχι ενός χορτοφάγου δημιουργεί δύσκολες συνθήκες για την απορρόφηση του ψευδαργύρου. Φυτικές πηγές είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα κάσιους, σιτηρά ολικής άλεσης, μανιτάρια, σπανάκι, ρεβύθια, κακάο κ.α. Από θρεπτικής απόψεως, όταν κάποιος εξαιρεί τροφές από τη διατροφή του, πρέπει να τις αντικαθιστά με κάποιες άλλες ανάλογης διατροφικής αξίας. Άρα η ποικιλία στη χορτοφαγία είναι το κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή!
Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017
ΕΒΔΟΜΑΔΑ VEGAN
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου