
Αν όμως προσαρμόσετε στη διατροφή σας ένα μοντέλο διατροφής απαλλαγμένο από τη γλουτένη μπορείτε να ζήσετε μια πιο υγιή ζωή, χωρίς συμπτώματα που ταλαιπωρούν.
Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε τροφές που προέρχονται από δημητριακά που δεν περιέχουν γλουτένη, όπως: καλαμπόκι σε κάθε μορφή, ρύζι (είτε είναι άσπρο, είτε καστανό, είτε μπασμάτι κ.λπ), κινόα, σόγια, αλεύρι από καλαμπόκι, ρύζι, πατάτα ή σόγια. Σε τροφές όπως: γάλα, βούτυρο, φρέσκα αβγά, μαργαρίνη, τυρί, σκέτο γιαούρτι, κανόλα, φρέσκα φρούτα, λαχανικά, κρέας, θαλασσινά, καρύδια και γενικά ωμούς ξηρούς καρπούς, φασόλια, φακές και αλεύρι που παράγεται από αυτά. Στο αποσταγμένο ξίδι.
Δεν πρέπει να τρώτε τροφές που περιέχουν: κριθάρι (βύνη), σιμιγδάλι, σιτάρι, αλεύρι σκληρό, φαρίνα και σε οτιδήποτε περιέχει αλεύρι (κέικ, φρυγανιές, κουλουράκια, ψωμί κ.ά.). Αλλαντικά άγνωστης σύστασης. Ξίδι από βύνη. Μπύρα εκτός κι αν είναι gluten free. Παναρισμένα με αλεύρι πουλερικά, κρεατικά, θαλασινά και λαχανικά. Στη σίκαλη και τα προϊόντα σικάλεως. Σε μακαρόνια φιδέ, πλιγούρι κριθαράκι, χυλοπίτες και δημητριακά, εκτός κι αν κάποια από αυτά αναφέρουν ότι δεν περιέχουν γλουτένη. Σε σνακ τύπου γαριδάκια, πατατάκια κ.ο.κ. Σε σάλτσες και έτοιμες σαλάτες που μπορεί να περιέχουν γλουτένη κ.α. πολλά.
Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου σας και του οργανισμού σας εν γένει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου