Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΒΙΟ

ntolmadakia

ΥΛΙΚΑ: ½ κιλό αμπελόφυλλα bio
2 κούπες ρύζι καρολίνα bio
2 -3 μέτρια ξερά κόκκινα κρεμμύδια τριμμένα bio
1 ματσάκι πράσινα κρεμμυδάκια bio ψιλοκομμένα
1 κούπα ελαιόλαδο bio
1 ματσάκι μαϊντανό bio ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο bio ψιλοκομμένο
½ κούπα φρέσκο δυόσμο bio
1 ντομάτα bio τριμμένη
1 κολοκύθι bio τριμμένο
Αλάτι - Πιπέρι - 1 λεμόνι bio. 

Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα σε καυτό νερό. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια , τα μυρωδικά , τα λαχανικά και την ντομάτα , προσθέτουμε το αλατοπίπερο και τη μισή κούπα λάδι,  τα ανακατεύουμε λίγο με το χέρι να μαραθούν λίγο τα μυρωδικά και να αναμειχθούν οι μυρωδιές τους. Προσθέτουμε το ρύζι. Βάζουμε στην κατσαρόλα 1/2 κουταλιές λάδι και τη στρώνουμε με αμπελόφυλλα. Παίρνουμε ένα-ένα φυλλαράκι και βάζουμε λίγη γέμιση- ένα γεμάτο κουταλάκι περίπου- στη θέση που ήταν το κοτσάνι. Τη σκεπάζουμε με το πάνω μέρος του φύλλου, γυρνάμε τα πλαϊνά και τα τυλίγουμε σαν μικρά μπουρεκάκια. Τα στρώνουμε με τάξη στην κατσαρόλα με το μέρος που έχει σταματήσει το τύλιγμα προς τα κάτω. Όταν τελειώσουμε , τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, λίγο αλάτι ακόμη και το χυμό του λεμονιού. Σκεπάζουμε πάλι με φύλλα, και από πάνω βάζουμε ένα βαρύ πιάτο. Προσθέτουμε νερό τόσο όσο να φτάσει περίπου στη μέση της τελευταίας σειράς. Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράζει το φαγητό. Χρειάζεται να είναι χαμηλή η θερμοκρασία αφενός για να μην ξετυλίξουνε και αφετέρου να μη πιάσουν. Προσθέτουμε κατά διαστήματα νεράκι (κατά προτίμηση ζεστό) ως ότου ολοκληρωθεί το φαγητό μας (αυτή τη φορά πρόσθεσα 3 ή 4 κούπες ακόμη!). Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε σκεπασμένο το φαγητό μας. Σερβίρουμε βγάζοντάς ένα ένα τα ντολμαδάκια μας και τα συνοδεύουμε με λεμόνι. Συνοδέψτε τα με Eλιές Θάσου bio, γιαούρτι bio , τζατζίκι bio και ότι άλλο σας ταιριάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου