Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΔΙΚΟΚΚΟ ΣΙΤΑΡΙ

Είναι από τα αρχαιότερα δημητριακά και βάση στη διατροφή των αρχαίων. Δείγματα εκμετάλλευσής του χρονολογούνται πάνω από 10.000 χρόνια σε ανασκαφές που έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα και τη Μ. Ασία. Το δημητριακό triticum diccocum έχει επιζήσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, Τουρκία, Γερμανία, Ιταλία κ.α. αλλά σε μικρής κλίμακα καλλιέργεια.
Η Θρεπτική του αξία είναι πολύτιμη. Πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες αμινοξέα και μεταλλικά άλατα.
Έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθιστώντας τη καλή επιλογή για άτομα που πάσχουν από διαβήτη.
Επιπρόσθετα, έχει διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών και υψηλή περιεκτικότητα του αμινοξέος λυσίνη και βιταμινών A, B, C και Ε. Η λυσίνη είναι το συστατικό των πρωτεϊνών που αυξάνει την πεπτικότητα τους, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί το βασικό στοιχείο για την ομαλή βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.
Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητά σε μαγνήσιο, καθώς περιέχει έως και 40% περισσότερο από τα υπόλοιπα δημητριακά. Παράλληλα το δίκκοκο σιτάρι  έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα γλουτένης, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα εύπεπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου