Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, Ο ΘΡΕΠΤΙΚΟΣ

linarosporos-chrysos-kopanistos

Η ελαφρά γλυκιά γεύση του λιναρόσπορου σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα τους σε ωφέλιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά καθιστούν τα σπόρια του λιναριού μια σύγχρονη θαυματουργή τροφή η οποία δεν θα πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιό μας. Ο λιναρόσπορος είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε α – λινολενικό οξύ, ένα απαραίτητο για τον άνθρωπο θρεπτικό συστατικό της κατηγορίας των ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία είναι παρόμοιας θρεπτικής αξίας με αυτά των λιπαρών ψαριών (όπως το σκουμπρί, ο σολομός, ο τόνος). Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και μαγγανίου, φολικού οξέως, βιταμίνης Β6, μαγνησίου, ασβεστίου, φωσφόρου και χαλκού. Οι φυτικές ίνες του λιναρόσπορου έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, να ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης, να προάγουν την υγεία του παχύ εντέρου και να βοηθούν κατά της δυσκοιλιότητας. Πρόσφατες έρευνες βρήκαν ότι η υψηλή περιεκτικότητα του λιναρόσπορου σε ω-3 λιπαρά οξέα και σε λιγνάνες (φυτοοιστρογόνα) γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, μετριάζουν τα συμπτώματα των φλεγμονοδών νόσων (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα). Πώς ωφελεί? Είναι πλούσιος σε ασβέστιο, σε βιταμίνη E, σε πρωτεΐνες, σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά που προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και δεν περιέχει γλουτένη, άρα είναι πιο εύπεπτος. Μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας στο γάλα, στο γιαούρτι, μαζί με άλλα δημητριακά, ωμό σε σαλάτες, να τον ανακατέψετε με χυμούς και επιδόρπια αλλά και όπου χρησιμοποιείτε σουσάμι (ψωμί, κριτσίνια κλπ.).

λιναρόσπορος bio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου