Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα

Είναι σπάνιος σε θρεπτική αξία σπόρος, που βγαίνει από ένα φυτό με μπλε λουλούδι. Έχει μακρόστενο σχήμα με μυτερή άκρη και είναι λίγο μεγαλύτερος σε μέγεθος από τον κόκκο σουσαμιού. Το άρωμά του είναι έντονο και θυμίζει ψάρι, λόγω της μεγάλης ποσότητας των ευεργετικών ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχει.

Πώς σας ωφελεί. Είναι πλούσιος σε ασβέστιο, σε βιταμίνη E, σε πρωτεΐνες, σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά που προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και δεν περιέχει γλουτένη, άρα είναι πιο εύπεπτος.
Πώς θα τον καταναλώσετε. Μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας ωμό σε σαλάτες, πρωινό, να τον ανακατέψετε με χυμούς και επιδόρπια ή με γιαούρτι, αλλά και όπου χρησιμοποιείτε σουσάμι (π.χ. κουλουράκια, ψωμί κλπ.).Θα τον βρείτε χρυσό και καστανό, σε μορφή κόκκων ή αλεσμένο, όπως επίσης και με βλαστούς, ο οποίος έχει υψηλότερη περιεκτικότητα όλων εκείνων των πολύτιμων στοιχείων που προαναφέραμε.
Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γρ.
Θερμίδες: 450 Kcal
Yδατάνθρακες: 32,5 γρ.
Πρωτεϊνες:26 γρ.
Λιπαρά:35 γρ.
Ω-3 λιπαρά:21 γρ.
Φυτικές ίνες:17 γρ.
Mαγνήσιο: 38 mg
Aσβέστιο: 210 mg
Φυλλικό οξύ: 278 mg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου