Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΠΡΑΣΟ ΤΟ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ

Το πράσο είναι ένα πολύ ευεργετικό τρόφιμο για τον οργανισμό μας και συμβάλλει σημαντικά στην υγιή ανάπτυξή του. Είναι σημαντικό να το εντάξουμε στη διατροφή μας είτε μαγειρεμένο είτε ωμό στη σαλάτα, ώστε να επωφεληθούμε από τις ιδιότητες που η φύση του χάρισε.
Eίναι πλούσιο σε:
Αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή. Τα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και δρουν ευεργετικά στη λειτουργία ορισμένων οργάνων. Πιο συγκεκριμένα, στο συκώτι, στο έντερο και στο ουροποιητικό σύστημα, ενώ και το ανοσοποιητικό δείχνει να ωφελείται από τη δράση του.
Βιταμίνη Α, φολικό, οξύ, θειαμίνη και νιασίνη. Οι ουσίες αυτές είναι απαραίτητες για τη σύνθεση του DNA και τη διαίρεση των κυττάρων. Επιπλέον, έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση και χαρίζουν στον οργανισμό υγεία.
Βιταμίνη C, E και K. Οι βιταμίνες αυτές εξασφαλίζουν την υγεία και τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη C έχει την επιπλέον ιδιότητα να καταστρέφει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Η κατανάλωση πράσου βοηθά επίσης στην καλύτερη υγεία του δέρματος τόσο του προσώπου όσο και ολόκληρου του σώματος.
Κάλιο, ασβέστιο, σελήνιο, μαγνήσιο. Όλες αυτές οι ουσίες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και των οστών του σώματος. Το πράσο παρέχει έναν καλό συνδυασμό όλων αυτών των ουσιών συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη ενός ατόμου από την αρχή κιόλας της ζωής του.
Έχει χαμηλή θερμιδική αξία. Τα πράσα προσδίδουν πολύ λίγες θερμίδες στον οργανισμό μας. Για την ακρίβεια, έχουν μόλις 64 θερμίδες ανά 100γρ. Τα κοτσάνια των πράσων έχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών.
Έχει αντιμικροβιακή και αντιμυκητιασική δράση. Το πράσο περιέχει φυτικές ίνες. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις του μετατρέπονται σε αλλισίνη. Η ουσία αυτή βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει μικρόβια, βακτήρια και ιούς. Επίσης, μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης.
Έχει καρδιοπροστατευτική δράση. Η ίδια ουσία που αναφέρθηκε παραπάνω, δηλαδή η αλλισίνη βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, περιορίζει την υπέρταση, απομακρύνει τον κίνδυνο πρόκλησης θρόμβων, αλλά και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Προλαμβάνει την αναιμία. Το πράσο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Αυτό σημαίνει ότι προλαμβάνει, αλλά και αντιμετωπίζει τις διαταραχές του αίματος όπως την αναιμία.
Είναι διουρητικό και δρα κατά της κυτταρίτιδας. Καταπολεμά την κατακράτηση υγρών, το αίσθημα κόπωσης και την όψη φλοιού πορτοκαλιού (κυτταρίτιδα) στο σώμα των γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου