Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ

 Τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν τη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής. Με άλλα λόγια, ανήκουν στα τρόφιμα που πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στη διατροφή μας.
  Συστήνεται, μάλιστα, τουλάχιστον οι μισές από τις μερίδες δημητριακών και αμυλούχων που καταναλώνουμε καθημερινά να είναι ολικής άλεσης, καθώς μας εφοδιάζουν με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και «κρύβουν» πολλά οφέλη για την υγεία μας!
Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας, ένα μπολ δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα και αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορεί να αποτελέσει μία καλή επιλογή πρωινού ή ενδιάμεσου γεύματος.
Ένα μπολ με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό και ελαφρύ βραδινό ή πρωινό γεύμα αρκεί η ποσότητα των υδατανθράκων του γεύματος να συνυπολογίζεται στη συνολική ημερήσια κατανάλωση υδατανθράκων και να καταμερίζονται σωστά στο διατροφικό πρόγραμμα ενός ατόμου με διαβήτη.
Τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού μας βάρους. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης ως μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής σχετίζεται με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος  και μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας. Αυτό, κυρίως, οφείλεται στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως οι φυτικές ίνες οι οποίες αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού.
  Δεν είναι τυχαίο ότι η ενσωμάτωση προϊόντων ολικής άλεσης στην καθημερινή μας διατροφή είναι μία από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη της παχυσαρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου