Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΑΥΓΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Τα βιολογικά αυγά παράγονται με βιολογικά μέσα. Τα πουλερικά τρέφονται μόνο με βιολογικές  ζωοτροφές. Οι κότες έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο και ζουν ελεύθερα σε αυτήν. Τα πουλερικά σε ένα βιολογικό αγρόκτημα περιφέρονται τριγύρω, στον εξωτερικό χώρο και τρέφονται με τροφές που καλλιεργήθηκαν με φυσικές μεθόδους. Τα ράμφη τους δεν έχουν κοπεί και οι φτερούγες τους δεν έχουν δεθεί. Συχνά, ζούνε σε μικρές ομάδες με άλλες κότες και γεννούν τα αυγά τους σε άνετο περιβάλλον.
Οι βιοκαλλιεργητές ακολουθούν τους ειδικούς κανόνες με σκοπό την υγιή και χαρούμενη διαβίωση των πουλερικών, όσο αυτό είναι δυνατό. Στα πτηνά δεν πρέπει να χορηγούνται σογιάλευρα, χρωστικές ουσίες, αντιβιοτικά, προωθητές ανάπτυξης και κοκκιδιοστατικά. Οι βιολογικές ζωοτροφές καλλιεργούνται από πιστοποιημένους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων. Επιπλέον, η πρόληψη ασθενειών βασίζεται στην ισορροπημένη και καλής ποιότητας διατροφή και στο ευνοϊκό περιβάλλον.
Σε ένα βιολογικό αγρόκτημα ο αριθμός των ζώων εξαρτάται από τις διαθέσιμες εκτάσεις. Οι προδιαγραφές προβλέπουν συγκεκριμένη, αυστηρά καθορισμένη, πυκνότητα πουλερικών τόσο στους ελεύθερους χώρους όσο και στο πτηνοτροφείο. Οι κότες επιβάλλεται να βγαίνουν καθημερινά σε προαύλιο με βλάστηση, το οποίο καλλιεργείται με βιολογικές μεθόδους και υπόκειται σε ξεχωριστό έλεγχο. Εννοείται πως κλουβιά ή άλλα μέσα που περιορίζουν την κίνηση δεν είναι δυνατό να υπάρχουν σε μια βιολογική εκτροφή.
Η πιστοποίηση των αυγών καθορίζεται από το πόσο καλή είναι η μεταχείριση των ζώων. Όσο πιο καλά χειρίζονται τα ζώα τόσο πιο καλή είναι η ποιότητα των αυγών. Υπάρχει αυστηρό σύστημα ελέγχου έτσι ώστε τα ζώα να ζουν στις καταλληλότερες συνθήκες και να παράγουν καλής ποιότητας αυγά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου