Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΜΠΡΟΚΟΛΟ

Είναι  ένα φάρμακο στην κουζίνα μας. Περιέχει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες. Ας συγκρατήσουμε ότι είναι ισχυρότατο αντιοξειδωτικό. Έχει βιταμίνη C περίπου όση και το λεμόνι. Καταπολεμά σοβαρές ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες και οστεοπόρωση και, συγχρόνως, έχει ελάχιστες θερμίδες.
Οι Ρωμαίοι, το για τη γεύση του. Στη Γαλλία διαδόθηκε από την Αικατερίνη των Μεδίκων και αγαπήθηκε και στη Γαλλία. Ακόμα και σήμερα το μπρόκολο έχει μια δυνατή παρουσία στην ιταλική κουζίνα.
Στον ατμό ή βρασμένο τρώγεται με μια βινεγκρέτ ή συνοδεύει ψαρικά και ψητά κρέατα. Πιο νόστιμο γίνεται σοταρισμένο ελαφρά με ελαιόλαδο ή βούτυρο. Του ταιριάζουν σάλτσες με βάση το γιαούρτι, αγαπάει το σκόρδο και γίνεται πολύ νόστιμο στο φούρνο, γκρατιναρισμένο με έντονης γεύσης τυριά, όπως το ροκφόρ και η γκοργκοντζόλα. Συμμετέχει σε σάλτσες ζυμαρικών και ριζότο, γίνεται νόστιμη σούπα βελουτέ αλλά και σουφλέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου