Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑΣ



Η νηστεία είναι ουσιαστικά μια μικρή περίοδος όπου ακολουθείς vegeterian διατροφή! Η χορτοφαγική δίαιτα είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ενώ παράλληλα φτωχή σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό". Τέτοια οφέλη είναι το χαμηλότερο σωματικό βάρος καθώς και ο μειωμένος κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη.
Ο προσεκτικός σχεδιασμός ενός διαιτολογίου, βασισμένο στις αρχές της χορτοφαγικής διατροφής μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό ότι  χρειάζεται, χωρίς να κινδυνεύει από διατροφικές ελλείψεις Τα τρόφιμα που θα καλύψουν το... κενό των κρεατικών και των γαλακτοκομικών:
Πρωτεΐνη: Η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων πρωτεΐνης είναι δύσκολη για τους χορτοφάγους, ειδικά όταν αποκλείονται γαλακτοκομικά και αυγά. Η συχνή κατανάλωση οσπρίων, σε συνδυασμό με δημητριακά, λαχανικών και ξηρών καρπών μπορεί να προσφέρει στο σώμα τα ποσά πρωτεΐνης που χρειάζεται. Ω-3 λιπαρά οξέα: Δίαιτες που δεν περιλαμβάνουν ψάρια πιθανώς υπολείπονται σε πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα, ουσίες με γνωστή ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η συστηματική κατανάλωση καρυδιών, λιναρόσπορου και φυτικών ελαίων, όμως, μπορεί να προσφέρει αρκετές ποσότητες  πολυακόρεστων λιπαρών, χωρίς τον κίνδυνο ελλείψεων. Ασβέστιο και βιταμίνη D: Όσον αφορά το ασβέστιο, ο αποκλεισμός των γαλακτοκομικών, πολύ εύκολα οδηγεί σε έλλειψη ενώ για τη βιταμίνη D, έλλειψη προκύπτει ειδικότερα τους χειμωνιάτικους μήνες λόγω μειωμένης ηλιοφάνειας. Παρ' όλη τη μειωμένη κατανάλωση των συστατικών αυτών όμως, τα επίπεδα οστεοπόρωσης σε χορτοφάγους είναι χαμηλότερα από ότι στον υπόλοιπο πληθυσμό, γεγονός που μπορεί να εξηγείται λόγω της μειωμένης πρόσληψης ζωικής πρωτεΐνης, που φαίνεται, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, οδηγεί σε απελευθέρωση του ασβεστίου από τα οστά. Σίδηρος: Η κατανάλωση πηγών απορροφήσιμου σιδήρου, όπως το κόκκινο κρέας, είναι περιορισμένη. Η αυξημένη κατανάλωση βιταμίνης C όμως, που ενισχύει την απορρόφηση φυτικής προέλευσης σιδήρου ευνοεί την ισορροπία.
Βιταμίνη Β12: Οι χορτοφάγοι συχνά αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια B12. Οι πηγές της βιταμίνης αυτής είναι μόνο τα ζωικά τρόφιμα. Συστήνεται η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης σε χορτοφάγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου