Οσπρια ανεκτίμητης διατροφικής αξίας λόγω της
υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.
Γνωστά από τα Ομηρικά χρόνια, ήταν για
αιώνες βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας. Η ωφέλιμη αυτή
διατροφική συνήθεια με τα χρόνια παραγκωνίστηκε και αιτία ήταν ο ερχομός
των φασολιών από την Αμερική.
Τα 100 gr βρώσιμου μέρους από τα φρέσκα κουκιά περιέχουν αρκετή ποσότητα
φυτικών ινών (5 gr) και πρωτεϊνών (5 gr), ενώ έχουν χαμηλή
περιεκτικότητα σε θερμίδες (41 kcal). Είναι πλούσια σε μέταλλα (κάλιο
200 mg, ασβέστιο 22 mg, φώσφορο 93 mg και μαγνήσιο 38 mg, και μικρές
ποσότητες σε σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και θείο) και έχουν επίσης και
κάποιες ποσότητες βιταμίνης C και A. Η περιεκτικότητά τους σε νερό
ανέρχεται σε 83%, ενώ των ξερών μόλις 10%. Ως εκ τούτου, τα 100 gr ξερών
κουκιών περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών (21 gr),
μετάλλων και πρωτεϊνών (21 gr), έτσι ώστε μετά τη σόγια να είναι το
όσπριο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Τέλος σε θερμίδες,
ενώ τα χλωρά έχουν μόλις 37 kcal/100 gr, τα ξερά φτάνουν τις 342
kcal/100 gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου