Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

BLUEBERRIES ή ΜΡΤΙΛΛΟ

Μύρτιλο αποξηραμένο βιολογικής γεωργίας. Πολλοί το ονομάζουν «βατόμουρο της νιότης». Ο χαρακτηρισμός αυτός δικαιολογείται από την πλούσια θρεπτική του αξία. Οι καρποί του, που έχουν μια ελαφριά υπόξινη γεύση, είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Α, C και E, β-καροτίνη και πολυφαινόλες, όλες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η κύρια αντιοξειδωτική τους ουσία είναι οι ανθοκυανιδίνες, στις οποίες οφείλουν και το χρώμα τους. Αποτελούν, επίσης, καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου, φυτικών ινών, τανινών, μυρτιλίνης, οργανικών οξέων (γλυκοκινόνες, γλυκοσίδες), σακχάρων και πηκτίνης. Τα μύρτιλα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο, ενώ είναι φτωχά σε θερμίδες.
Πώς μας ωφελεί;
 Αγαπά την καρδιά. Οι ανθοκυανιδίνες φαίνεται πως έχουν θετική επίδραση στο «μεταβολικό σύνδρομο» (συνδυασμός παχυσαρκίας, υπέρτασης και αντίστασης στην ινσουλίνη), που ευθύνεται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων.
Προστατεύει από τον διαβήτη. Η περιεκτικότητα των φύλλων του φυτού σε γλυκοζοειδή και ειδικότερα η νεομυρτιλίνη κάνουν ευκολότερη τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Μπορούμε να φτιάξουμε αφέψημα βράζοντας 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα σε 1 φλιτζάνι νερό για περίπου 10΄. Εμποδίζει την πρόωρη γήρανση. Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες προστατεύουν από τις βλαβερές επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών, που, μεταξύ άλλων, προκαλούν την πρόωρη γήρανση των κυττάρων.
Θωρακίζει το
ανοσοποιητικό. Με την κατανάλωση των καρπών επιτυγχάνεται καλή εξισορρόπηση στο αιμοποιητικό σύστημα (σίδηρος, αιμοσφαιρίνη, αιματοκρίτης) και επομένως ενισχύεται η άμυνα του οργανισμού. Προλαμβάνει τις λοιμώξεις. Οι φυτικές ίνες του φρούτου μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη μιας σειράς εντερικών παθήσεων και φλεγμονών, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα. Επιπλέον, το μύρτιλο δρα ως αντισηπτικό του ουροποιητικού συστήματος. Τονώνει τη μνήμη.  Βελτιώνει την όραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου