Ο όρος "μούσλι προέρχεται από την
Ελβετική λέξη mus που σημαίνει «μείγμα»
και τι είναι;
μα...
μα...
Tο δημοφιλέστερο πρωινό στον κόσμο με βάση
α) τις νιφάδες βρώμης
β) τα φρούτα και
γ) τους ξηρούς καρπούς
Το υγιεινότερο πρωινό στον κόσμο που επινόησε ο
ελβετός γιατρός Maximilian Oskar Bircher-Benner , το 1900 για τους ασθενείς στο
νοσοκομείο του στη Ζυρίχη όπου μια διατροφή
πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά ήταν το ουσιαστικότερο μέρος της
θεραπείας του.
Ο γιατρός υποστήριζε ότι το μούσλι έχει τη
θρεπτική αξία που έχει και το μητρικό γάλα και ότι γιατρεύει σιγά αλλά σταθερά σχεδόν όλες τις παθήσεις του πεπτικού
συστήματος μέσα στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής απαλλαγμένης από
a) τα επεξεργασμένα τρόφιμα...
b) την ζάχαρη και
c) το κρέας σε συνδυασμό, με την άθληση και την εναρμόνιση με
την φύση.
Το μούσλι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ξεχάστηκε
για να ξαναθυμηθεί εκεί γύρω στο 1960 με
μιά σύγχρονη μορφή ως μέρος του αυξημένου ενδιαφέροντος για την υγιεινή
διατροφή και τη χορτοφαγική διατροφή.
Η αυθεντική συνταγή λέγεται ότι παρασκευάζονταν ως
εξής:
1) για ένα ολόκληρο βράδυ μουλιάζουμε 1 κουταλιά
της σούπας νιφάδες βρώμης σε 3 κουταλιές νερό
2) την επόμενη ημέρα το πρωί προσθέτουμε
α) μία (1) κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
β) δύο (2) κουταλιές της σούπας χυμό μήλου - μία
(1) κουταλιά της σούπας συμπυκνωμένο γάλα και
γ) 200gr μήλο κατά προτίμηση ξινόμηλο τριμμένο με
τη φλούδα του
δ) μιά (1) κουταλιά της σούπας αμύγδαλα ή
φουντούκια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου