Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Παπάγια στην καθημερινή σας διατροφή ως φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα

Ως ένα φυσικό γιατρικό, η παπάγια όχι μόνο βοηθά στην πέψη αλλά συγχρόνως βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Ανακουφίζει από τις αιμορροΐδες και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι η παπάγια μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, εμποδίζει τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά και τις εντερικές λοιμώξεις  από παράσιτα, ενώ συντελεί στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Σύμφωνα με την παράδοση, η παπάγια βοηθά τις μητέρες που θηλάζουν να κατεβάσουν γάλα.
Περιέχει παπαΐνη, ένα ένζυμο που βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών και περισσότερο των τροφών που περιέχουν γλουτένη. Ειδικότερα στις άγουρες παπάγιες βρίσκονται συγκεντρωμένες ποσότητες αυτού του ενζύμου το οποίο προλαμβάνει τη συσσώρευση βλεννοπρωτεϊνών (πρωτεΐνες που έχουν αφομοιωθεί μερικώς) στον οργανισμό και συγκεκριμένα στο λεμφικό σύστημα. Για την ακρίβεια, το εκχύλισμα παπαΐνης χρησιμοποιείται στα συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στην πέψη. Κατά συνέπεια πιστεύεται πως οι άγουρες παπάγιες έχουν περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες ενάντια στη δυσκοιλιότητα από ότι οι ώριμες.
Η παπάγια είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Οι ίνες που περιέχει έχουν τη δυνατότητα να κρατούν μακριά από τα υγιή κύτταρα τις τοξίνες που βρίσκονται στο παχύ έντερο και προκαλούν καρκίνο. Όσοι πάσχουν από δυσκοιλιότητα ή κινδυνεύουν από καρκίνο του παχέος εντέρου καλό θα ήταν να αρχίσουν να καταναλώνουν περισσότερη παπάγια. Το φολικό οξύ, οι βιταμίνες C, A και E καθώς και η βήτα-καροτίνη που περιέχει σχετίζονται με το μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου