Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΟΠ ΝΤΙΝΚΕΛ ΜΕ ΜΕΛΙ

To  ντίνκελ είναι πιο εύπεπτο και έχει σχεδόν 25% περισσότερες πρωτεϊνες από το κοινό σιτάρι. Είναι μια θαυμάσια πηγών ινών, περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, βιταμινών Β1, Β2 και ωφέλιμων λιπαρών οξέων.  
Aν  προσθέσουμε στις ευεργετικές ιδιότητες του ντίνκελ τις επωφελείς ιδιότητες του μελιού,εχουμε ένα
άμεσα τονωτικό πρωινό που θα σας προσφέρει γεύση και ενέργεια.
Το μέλι  βοηθάει στο μεταβολισμό,  στην καρδιά, στο μυαλό, στο κυκλοφοριακό και σε πολλά άλλα. Θεωρείται ελιξήριο της νεότητας.

ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ ΕΠΟΧΗΣ

  • 1 λίτρο χυμό πορτοκάλι από φρέσκα πορτοκάλια στιμμένα.
  • 2 μήλα
  • 2 αχλάδια
  • 2 μπανάνες
  • 2 ακτινίδια
Βάλετε  σε ένα μπολ το χυμό πορτοκαλιού. Καθαρίστε και κόψτε τα φρούτα σε κομματάκια και ρίξτε τα στο μπολ με το χυμό και ανακατέψετε. Σερβίρετε σε γυάλινο μπολ.
Καλή Επιτυχία!!!

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Cocoa beans raw, πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών.

Οι Καρποί Κακάο (Cocoa beans raw) χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακά από φυλές Ινδιάνων. Eίναι μια  από τις πιο πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών. Είναι ευεργετικοί για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, της νόσου του Αλτσχάιμερ. Μπορούν να αυξήσουν τη δύναμη του μυοκαρδίου, να μειώσουν τις θρομβώσεις του αίματος και να ρυθμίσουν την πίεσή του. Περιέχουν σεροτονίνη, ντοπαμίνη και φαινυλαιθαμίνη, τρεις νευροδιαβιβαστές που δημιουργούν ευχάριστη διάθεση στον άνθρωπο, βελτιώνουν την ψυχική κατάσταση και καταπολεμούν το άγχος.
 Οι πολυφαινόλες που περιέχουν προστατεύουν την υγεία της καρδιάς, μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και ταυτόχρονα βελτιώνουν τα επίπεδα της καλής. Επίσης είναι πλούσια πηγή μαγνησίου, υποστηρίζοντας το καρδιακό και καρδιαγγειακό σύστημα. Το μαγνήσιο επίσης μειώνει την πήξη του αίματος και άρα τον κίνδυνο θρόμβωσης, που οδηγεί σε εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακές παθήσεις και βοηθά στη ρύθμιση άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και η βιταμίνη D στον οργανισμό συμβάλλοντας στην παραγωγή ενέργειας.
Τα φλαβονοειδή προστατεύουν το δέρμα από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η εμφάνιση και η ποιότητά του.
Χρήση: Για να λάβουμε την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα θρεπτικών στοιχείων, καταναλώνουμε 10-15 καρπούς την ημέρα.

ΦΑΒΑ ΚΙΤΡΙΝΗ

Η φάβα, περιέχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά υδατανθράκων (63%) και πρωτεϊνών (20%) γεγονός το οποίο την αναβαθμίζει διατροφικά αφού αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών χωρίς ταυτόχρονη παρουσία τριγλυκεριδίων, κορεσμένων ή τρανς λιπαρών.
Η πλούσια περιεκτικότητάς της σε διαλυτές φυτικές ίνες την κάνουν ένα ιδανικό τρόφιμο για τη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου και της χοληστερίνης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, την ομαλή και φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Όλα αυτά τα οφέλη αποδίδονται από ένα τρόφιμο που ανά μερίδα 100 γρ. αποδίδει μικρή ποσότητα θερμίδων (85 για την ακρίβεια) επιβαρύνοντας έτσι ελάχιστα το καθημερινό μας γεύμα. Ειδικά σε περιπτώσεις υιοθέτησης χορτοφαγικών σχημάτων ή σε περιόδους θρησκευτικής νηστείας η φάβα αποτελεί εξαίσιο υποκατάστατο του κρέατος.
Όμως, επειδή το αμινοξύ μεθειονίνη απουσιάζει από τη φάβα, για να υπάρχει πληρότητα αμινοξέων θα πρέπει αυτά να συνοδεύονται με δημητριακά (όπως το ρύζι) ή ξηρούς καρπούς (όπως τα αμύγδαλα ή τα φυστίκια). Είναι επιπρόσθετα πλούσια σε μαγνήσιο (που βοηθά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας της μνήμης), φυλλικό οξύ, κάλιο και σίδηρο.
Εκτός από τη μορφή της σούπας που όλοι γνωρίζουμε μπορεί να μαγειρευτεί σαν πουρές, να μπει σε σαλάτες με λαχανικά, να γίνει ντιπ αλλά και να μαγειρευτεί σε ριζότο.

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

 Τα τελευταία χρόνια ο λιναρόσπορος είναι ένας βρώσιμος σπόρος που έχει μπει περισσότερο στη ζωή μας. Η ελαφρά γλυκιά γεύση του σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα του σε ωφέλιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά, καθιστούν τους σπόρους του λιναριού μια πολύ θρεπτική τροφή και αντικείμενο έντονης ερευνητικής μελέτης.
  Αν δούμε τα επιμέρους διατροφικά τους χαρακτηριστικά, τόσο ο λιναρόσπορος όσο και το λάδι του, το λινέλαιο, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε α – λινολενικό οξύ, ένα απαραίτητο για τον άνθρωπο οργανισμό θρεπτικό συστατικό της κατηγορίας των ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι παρόμοιας θρεπτικής αξίας με αυτά των λιπαρών ψαριών .
  Παράλληλα, περιέχει πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Από αυτές ξεχωρίζουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β6 και το φυλικό οξύ, που συμβάλλουν στην ομαλή νευρομυική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
  Eπίσης μας δίνει μαγνήσιο, χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο, ενώ αποτελεί και μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Από ενεργειακής άποψης, δύο κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου αποδίδουν περίπου 75 θερμίδες. 

 Όλα αυτά έχουν,  σημαντικά οφέλη για την υγεία μας και αυτό το αποδεικνύει ο πίνακας με τα διατροφικά στοιχεία του λιναρόσπορου:


Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γρ.
Θερμίδες: 450 Kcal
Yδατάνθρακες: 32,5 γρ.
Πρωτεϊνες:26 γρ.
Λιπαρά:35 γρ.
Ω-3 λιπαρά:21 γρ.
Φυτικές ίνες:17 γρ.
Mαγνήσιο: 38 mg
Aσβέστιο: 210 mg
Φυλλικό οξύ: 278 mg
 Θα τον βρείτε χρυσό και καστανό, σε μορφή κόκκων ή αλεσμένο.