Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

7 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ "ΥΓΙΕΙΝΕΣ" ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Η ρίζα του κακού  στην τηγανιτή πατάτα είναι το ακρυλαμίδιο, μία διατροφική απειλή που έχει πάρει θέση στο τραπέζι μας και παράγεται όταν κάποια τρόφιμα μαγειρευτούν σε υψηλή θερμοκρασία (π.χ. τηγάνισμα). Πρόκειται για μια νευροτοξική και πιθανώς καρκινογόνο ουσία για τον άνθρωπο. Σχηματίζεται κατά την αντίδραση ενός αμινοξέος, της ασπαραγίνης, με σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη, σε υψηλές θερμοκρασίες.
Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν, είναι  πως πρέπει κανείς  να μειώσει την ποσότητα ακρυλαμιδίου τουλάχιστον στις σπιτικές τηγανητές πατάτες.
Υπάρχουν κάποιες πολύ αποτελεσματικές προτάσεις:
1. Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, επειδή οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και τις πιθανότητες να αναπτυχθεί ακρυλαμίδιο κατά το τηγάνισμα.
2. Όταν κόβετε τις πατάτες, πριν τις τηγανίσετε, βάλτε τις σε κρύο νερό για 30 ΄. Στη συνέχεια, στραγγίστε τις καλά και τηγανίστε τις.
3. Στο τηγάνισμα η θερμοκρασία του ελαιολάδου να μην ξεπερνά τους 175° C.
4. Μην αφήνετε να σκουρύνουν οι πατάτες. Μόλις αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα, βγάλτε τις από το τηγάνι ή τη φριτέζα. 5. Τηγανίζετε μόνο με ελαιόλαδο. 6. Προθερμαίνετε το λάδι, χωρίς όμως να το αφήνετε να καεί. 7. Αντικαθιστάτε το λάδι μετά από κάθε τηγάνισμα.
Με αυτά τα απλά βήματα καταφέρνουμε να τηγανίσουμε πατάτες πιο υγιεινά αλλά και με λιγότερες θερμίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου