Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ + ΚΕΦΙΡ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ

Αφράτο, πλούσιο, γαλατένιο. Ένα από τα πιο νόστιμα γιαούρτια με ήπια οξύτητα, που νομίζεις πως τρως κρέμα!
Το γιαούρτι είναι γάλα που έχει αφεθεί να ξινίσει. Το φυσικό γιαούρτι αποτελεί προϊόν ζύμωσης και περιλαμβάνει βακτήρια, τα οποία αναπτύσσονται κατά την ίδια διαδικασία όπως και σε κάθε άλλο προϊόν ζύμωσης. Γενικά, τα γιαούρτια φτιάχνονται συνήθως από γάλα αγελάδας. Αλλά, για τα άτομα που αποφεύγουν το αγελαδινό γάλα, υπάρχουν γιαούρτια από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα ή γάλα σόγιας. Το κατσικίσιο γάλα συνδέεται με μικρότερη συχνότητα αλλεργικών αντιδράσεων σε σχέση με το αγελαδινό. 
Είναι σημαντικό να διατηρείται φυσιολογική η χλωρίδα του εντέρου, δηλαδή τα «καλά» βακτήρια να αποτελούν την πλειοψηφία των βακτηρίων στο έντερο και τα «κακά» βακτήρια να βρίσκονται στον χαμηλότερο δυνατό αριθμό. Οι ζωντανές καλλιέργειες του γιαουρτιού συμβάλλουν σε αυτόν τον σκοπό. Η διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου προλαμβάνει την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων, επειδή οδηγεί σε περιορισμό της φλεγμονής στον οργανισμό. 
Το κεφίρ είναι τρόφιμο θαύμα, γνωστό για τα προβιοτικά του, όπως και το γιαούρτι.
Προσφέρει  ό,τι και το γάλα, δηλαδή πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, ασβέστιο, μαγνήσιο (σημαντικά μέταλλα για ένα υγιές νευρικό σύστημα), φώσφορο και βιταμίνες Α, Β12, Β1 και C. Επίσης περιέχει και βιοτίνη η οποία βοηθά στην αφομοίωση των υπόλοιπων βιταμινών της ομάδας Β από το σώμα.

Εκτός αυτών όμως, περιέχει και τα προβιοτικά τα οποία εμπλουτίζουν το πεπτικό σύστημα με «καλούς» μικροοργανισμούς. Τα φιλικά αυτά βακτήρια είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό καθώς βοηθούνε σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, των νεφρών, του ήπατος και σε αναιμίες. Έχει διουρητικές ιδιότητες, είναι εξαιρετική τροφή για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, για αθλητές και για άτομα της τρίτης ηλικίας. Επίσης συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, χρόνιες εντερίτιδες, ασθένειες νεφρών και συκωτιού.
Μελέτες έχουν δείξει ότι περιέχει μικρά ποσοστά λακτόζης κι έτσι άτομα που εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν καταναλώνουν άφοβα κεφίρ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου