Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

ΚΙΝΟΑ ΝΙΦΑΔΕΣ και ΣΠΟΡΟΣ

Η κινόα είναι εξαιρετική τροφή για παιδιά και ηλικιωμένους. Περιέχει λυσίνη, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση ιστών και μαγνήσιο που βοηθά στη μείωση διαβήτη τύπου 2 και χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία ώστε να ανακουφίζει τις ημικρανίες.
Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο υγιεινά δημητριακά με μεγάλη θρεπτική αξία και βρίσκεται ψηλά στην κατηγορία των superfoods. Το βασικότερο συστατικό είναι ότι παρέχει και τα 9 απαραίτητα  για τον οργανισμό αμινοξέα και χαρακτηρίζεται ως τροφή υψηλής βιολογικής αξίας.

Τα τελευταία χρόνια, η κινόα συνηθίζεται να είναι πλέον ένα συμπλήρωμα διατροφής αλλά και να αποτελεί κύριο συστατικό σε δίαιτες για χάσιμο λίπους ή για την αντιμετώπιση κατά της χοληστερίνης, του διαβήτη και του ζαχάρου.
Η διατροφική αξία του φυτού και των σπόρων κινόα από πρωτεϊνική άποψη πλησιάζει του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών, με πολύ χαμηλότερα λιπαρά επομένως αποτελεί κύριο συστατικό σε δίαιτες για χάσιμο λίπους ή για την αντιμετώπιση κατά της χοληστερίνης, του διαβήτη και του ζαχάρου. Κατάλληλο για χορτοφάγους οι οποίοι αντικαθιστούν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με κινόα , χωρίς καμία επίπτωση στον οργανισμό τους
   Άτομα αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα και ασθενείς με κοιλιοκάκη (άνθρωποι που δεν μπορούν να καταναλώσουν τρόφιμα με γλουτένη, δηλαδή τρόφιμα με κριθάρι, βρώμη, σιτάρι και σίκαλη)
   Ηλικιωμένους, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
   Για άτομα με ψωρίαση (χρόνια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος), επειδή έχει ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
   Αθλητές, ειδικά πριν και μετά την προπόνηση.
Για εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, ενώ το κινόα έχει σχεδόν την ίδια τιμή ενέργειας με το καστανό ρύζι (100 g κινόα έχει 374 θερμίδες και 100 g  καστανό ρύζι έχει 350 θερμίδες), το κινόα είναι μια τροφή χαμηλή σε λιπαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου