H σχέση των Ελλήνων με
το έξυπνο μηρυκαστικό είναι σχέση αλληλεξάρτησης αρχέγονη και βαθιά. Η αίγα στην
αρχαιότητα συμβόλιζε για τους ανθρώπους την αφθονία, όπως αυτή που παρείχε το
μυθολογικό «κέρας της Αμάλθειας», το σπασμένο κέρατο της κατσίκας, που με τη
θεϊκή παρέμβαση του Δία μπορούσε να εξασφαλίσει σε όποιον το ζητούσε όλα τα
αγαθά της γης. Σύμφωνα με μία ερμηνεία, η αίγα έδωσε το όνομά της στο μεγάλο
μας «καμάρι», το Αιγαίο Πέλαγος, ενώ συχνά αναφέρεται για το τυρί και το γάλα
της στα Oμηρικά Έπη. Αλλά και στη σύγχρονη εποχή στην επαρχία, όπου ασχολούνται
με την κτηνοτροφία, οι περισσότεροι προτιμούν να πίνουν κατσικίσιο γάλα. Το
κατσικίσιο γάλα είναι υψηλής παστερίωσης πλήρες και
ομογενοποιημένο. Συλλέγεται από επιλεγμένα
κοπάδια αιγών εγχώριας φυλής, με αυστηρό
κριτήριο τους κανόνες υγιεινής, ώστε να έχουμε
ένα παραδοσιακό προϊόν υψηλής ποιότητας.
Το κατσικίσιο γάλα εκτός από την υπεροχή του σε ενέργεια, έχει πολυάριθμα
πλεονεκτήματα για την υγεία, στομαχικές
παθήσεις , άγχος, αϋπνίες, δυσπεψία κ.α. Είναι
γάλα πλούσιο σε
αντισώματα και
μεταλλικά συστατικά (ασβέστιο, φώσφορο κ.τ.λ.). Είναι
πιο εύπεπτο από το αγελαδινό γιατί η περιεκτικότητά του σε λακτόζη είναι
μικρότερη από εκείνη του αγελαδινού.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν επιβαρύνει ήδη υπάρχουσες αλλεργίες ή όσους πάσχουν από άσθμα. Επίσης προστατεύει από την οστεοπόρωση και τη σιδηροπενία.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν επιβαρύνει ήδη υπάρχουσες αλλεργίες ή όσους πάσχουν από άσθμα. Επίσης προστατεύει από την οστεοπόρωση και τη σιδηροπενία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου