Το αρωματικό φρούτο, αποτελεί πραγματικά μια από τις καλύτερες επιλογές για σνακ, αφού εκτός
του ότι αποδίδει λίγες θερμίδες (περίπου 25 το ένα), αποτελεί μια πλούσια πηγή
θρεπτικών συστατικών.
Κατ’ αρχάς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και εύπεπτα σάκχαρα, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, K, ριβοφλαβίνη (Β2) και νιασίνη (Β3) – μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καταναλώνοντας περίπου 3 βερίκοκα, καλύπτουμε σχεδόν το 100% της καθημερινής μας ανάγκης σε βιταμίνη Α.
Ακόμη, το βερίκοκο αποτελεί εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ενώ σε αυτό ανευρίσκονται ποσότητες νατρίου, καλίου, μαγγανίου, μεταξύ άλλων. Η βήτα-καροτίνη και το λυκοπένιο στο φρούτο αυτό αποτελούν επίσης κάποια από τα ευεργετικά συστατικά του, ενώ αν τα προτιμάτε αποξηραμένα, μην ξεχνάτε ότι σε αυτή τη μορφή αποδίδουν πολύ περισσότερες θερμίδες – αλλά παρουσιάζουν και αυξημένο ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο, αυξάνοντας τη θρεπτική τους αξία.
Τα οφέλη στην υγεία και τη σιλουέτα μας
Με όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά σε κάθε βερίκοκο, το φρούτο αυτό αναπόφευκτα παρουσιάζει διάφορα οφέλη για τους καταναλωτές του, όπως:
Κάνει καλό στην αναιμία: Η περιεκτικότητά του σε σίδηρο (5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης στα 2 βερίκοκα) μπορεί να δράσει βοηθητικά σε όσους πάσχουν από αναιμία. Ακόμη, η μικρή αλλά σημαντική περιεκτικότητα του φρούτου σε χαλκό, βοηθάει το σίδηρο να διατεθεί σε όλο το σώμα.
Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα: H κυτταρίνη και η πηκτίνη που συναντάμε στα βερίκοκα αποτελούν ήπιας μορφής καθαρτικά και φέρνουν αποτελέσματα σε όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Η κυτταρίνη, συγκεκριμένα, βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου, ενώ η πηκτίνη απορροφά και κατακρατά νερό, συντελώντας έτσι κι αυτή στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
Βοηθά την πεπτική λειτουργία: Λόγω του ότι παρουσιάζει αλκαλική αντίδραση στο πεπτικό σύστημα, το βερίκοκο μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη πέψη, ενώ εξαιρετικά βοηθητικές είναι και οι φυτικές του ίνες, που βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών διαταραχών. Κάποιοι ειδικοί, μάλιστα, συστήνουν να τρώτε ένα βερίκοκο πριν το φαγητό, για καλύτερα αποτελέσματα.
Κατ’ αρχάς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και εύπεπτα σάκχαρα, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, K, ριβοφλαβίνη (Β2) και νιασίνη (Β3) – μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καταναλώνοντας περίπου 3 βερίκοκα, καλύπτουμε σχεδόν το 100% της καθημερινής μας ανάγκης σε βιταμίνη Α.
Ακόμη, το βερίκοκο αποτελεί εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ενώ σε αυτό ανευρίσκονται ποσότητες νατρίου, καλίου, μαγγανίου, μεταξύ άλλων. Η βήτα-καροτίνη και το λυκοπένιο στο φρούτο αυτό αποτελούν επίσης κάποια από τα ευεργετικά συστατικά του, ενώ αν τα προτιμάτε αποξηραμένα, μην ξεχνάτε ότι σε αυτή τη μορφή αποδίδουν πολύ περισσότερες θερμίδες – αλλά παρουσιάζουν και αυξημένο ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο, αυξάνοντας τη θρεπτική τους αξία.
Τα οφέλη στην υγεία και τη σιλουέτα μας
Με όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά σε κάθε βερίκοκο, το φρούτο αυτό αναπόφευκτα παρουσιάζει διάφορα οφέλη για τους καταναλωτές του, όπως:
Κάνει καλό στην αναιμία: Η περιεκτικότητά του σε σίδηρο (5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης στα 2 βερίκοκα) μπορεί να δράσει βοηθητικά σε όσους πάσχουν από αναιμία. Ακόμη, η μικρή αλλά σημαντική περιεκτικότητα του φρούτου σε χαλκό, βοηθάει το σίδηρο να διατεθεί σε όλο το σώμα.
Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα: H κυτταρίνη και η πηκτίνη που συναντάμε στα βερίκοκα αποτελούν ήπιας μορφής καθαρτικά και φέρνουν αποτελέσματα σε όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Η κυτταρίνη, συγκεκριμένα, βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου, ενώ η πηκτίνη απορροφά και κατακρατά νερό, συντελώντας έτσι κι αυτή στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
Βοηθά την πεπτική λειτουργία: Λόγω του ότι παρουσιάζει αλκαλική αντίδραση στο πεπτικό σύστημα, το βερίκοκο μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη πέψη, ενώ εξαιρετικά βοηθητικές είναι και οι φυτικές του ίνες, που βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών διαταραχών. Κάποιοι ειδικοί, μάλιστα, συστήνουν να τρώτε ένα βερίκοκο πριν το φαγητό, για καλύτερα αποτελέσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου