Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Τα ζαρζαβατικά παίρνουν το χρώμα, τη μυρωδιά, τη γεύση τους από τα φυτοχημικά συστατικά που περιέχουν. Κάθε φυτοχημικό συστατικό δίνει διαφορετικό χρώμα στα φρούτα, λογικά αυτό σημαίνει πως έχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, ιδιότητες και οφέλη για την υγεία.  
Το κόκκινο χρώμα: Ντομάτες, πιπεριές, παντζάρια κ.α.
Παίρνουν το χρώμα τους από τις αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες.  Συνήθως τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και μαγγάνιο. Τα συστατικά αυτά είναι γνωστά για την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος, την ενίσχυση της όρασης και την καλή υγεία του δέρματος. Επιπλέον οι κόκκινες ντομάτες, το καρπούζι και το γκρέιπ φρουτ περιέχουν το καροτενοειδές λυκοπένιο το οποίο είναι γνωστό για την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση.
Το κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα: Καρότα, γλυκοπατάτες, κολοκύθες, πιπεριές, καλαμπόκι κ.α.
Τα κίτρινα λαχανικά μοιράζονται πολλά θρεπτικά συστατικά με τα κόκκινα: όπως η βιταμίνες Α και C. Τα ζαρζαβατικά αυτά χρωματίζονται από τα καροτενοειδή, με γνωστότερο το β- καροτένιο, και έχουν μελετηθεί για την δράση τους κατά του εμφράγματος, των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το πράσινο χρώμα: Πράσινα μαρούλι, σπανάκι, αγγούρι, πιπεριές, μπρόκολο, σπαράγγια, αρακάς, φασολάκια κ.α.
Παίρνουν το χρώμα από τη γνωστή σε όλους μας χλωροφύλλη, και περιέχουν ίσως τη μεγαλύτερη ποικιλία βιταμινών και μετάλλων απ’ όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες. Συγκεκριμένα τα πράσινα ζαρζαβατικά περιέχουν βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ και σχεδόν όλα τα πολύτιμα μέταλλα όπως το ασβέστιο, το σίδηρο και το κάλιο. Συμβάλλουν στην πήξη του αίματος, στην όραση, στην υγεία των οστών, των δόντιών, των αρθρώσεων, στην λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και πολλών άλλων.

Το μπλε και μωβ χρώμα: Μελιτζάνες, κρεμμύδι κ.α.
Οφείλουν και αυτά το χρώμα τους στις ανθοκυανίνες, και το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι πως έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως τα φλαβονοειδή, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η ρεσβερατρόλη. Η ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την προστασία της καρδιάς και των αγγείων. Όσο πιο βαθύ το χρώμα των μωβ φρούτων και λαχανικών, τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου