Παραδοσιακό τοπικό
ζυμαρικό με λημνιό
αλεύρι, χωριάτικα αυγά και πρόβειο γάλα.Το ζύμωμα, το άνοιγμα και το κόψιμο των φλωμαριών σε
προηγούμενες εποχές ήταν μια διαδικασία που θύμιζε γιορτή. Οι νοικοκυρές
μαζεύονταν όλες μαζί από σπίτι σε σπίτι για να φτιάξουν τα φλωμάρια της
κάθε οικογένειας, να τραγουδήσουν, να κουτσομπολέψουν και να φάνε όλες
μαζί στο τέλος της διαδικασίας. Το κόψιμο των φλωμαριών ήταν ένα από τα
στοιχεία που καθόριζαν την επιδεξιότητα μιας νοικοκυράς.
ΦΛΩΜΑΡΙΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
- 1 κοτόπουλο bio
- 4 με 6 κουταλιές της σούπας λάδι bio
- 2 κρεμμύδια ολόκληρα
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό ντομάτας
- 1,5 βαθύ πιάτο φλωμάρια
- αλάτι, πιπέρι. Βάλτε το κοτόπουλο πλυμμένο και καθαρισμένο σε γάστρα. Αλατίστε και πιπερώστε το κοτόπουλο ανάλογα με τα γούστα σας. Ανακατέψτε το λάδι με τον τοματοχυμό, προσθέστε λίγο ακόμα αλατοπίπερο και ρίξτε το στη γάστρα. Προσθέστε τα κρεμμύδια καθαρισμένα και ολόκληρα.Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο. Εγώ χρησιμοποιώ πήλινη γάστρα μεσαίου μεγέθους και έτσι χρειάζομαι 2,5 με 3 ώρες στους 200ο C. Αφού ψηθεί το κοτόπουλο αφαιρέστε τα κρεμμύδια και προσθέστε 5 φλιτζάνια ζεστό νερό και τα φλομάρια. Συνεχίστε το ψήσιμο για 15 με 20 λεπτά, μέχρι οι χυλοπίτες να μελώσουν και να απορροφήσουν το ζουμάκι χωρίς όμως να στεγνώσουν. Φυσικά εάν χρησιμοποιήσετε άλλου είδους γάστρα, θα ρυθμίσετε το χρόνο ψησίματος ανάλογα με τη γάστρα σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου