Εκτός από γεύση και νοστιμιά στα φαγητά, το σέλερι έχει και
σημαντική διατροφική αξία, περιέχοντας ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες, όπως
αμινοξέα, βόριο, ασβέστιο, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο,
κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β
(Β1, Β2 και Β6), βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες, που έχουν τεράστια
οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Είναι επίσης χαμηλό σε θερμίδες, καθιστώντας το μια
εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών για όσους προσέχουν το
βάρος τους.
Το σέλερι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σέλινο, το
μαϊντανό και το μάραθο. Το κοτσάνι του είναι λεπτό και τραγανό και
χρησιμοποιείται κυρίως σε σούπες και σαλάτες. Επίσης αποτελεί ένα από τα βότανα
που χρησιμοποιούν οι κινεζικές εναλλακτικές θεραπείες.
Χαμηλώνει την
αρτηριακή πίεση.
Προάγει την υγεία
των οστών.
Έχει διουρητικές
ιδιότητες.
Λειτουργεί ως φυσικό
καθαρτικό.
Έχει αλκαλική δράση.
Καταπολεμά τις
φλεγμονές του εγκεφάλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου